Președintele unui stat vecin amenință direct România. Sunt vizate teritorii cheie

Mihnea Tălău 24.11.2022, 17:47
Președintele unui stat vecin amenință direct România. Sunt vizate teritorii cheie

Unitatea în cadrul Grupului de la Vișegrad, înființat în 1991, când regiunea a ieșit din decenii de regim comunist, a fost pusă la grea încercare de război, liderul de la Budapesta Viktor Orbán opunându-se unor sancțiuni europene mai dure împotriva Rusiei, inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea cu energie.

Opiniile lui Viktor Orban complică lucrurile în Grupul de Vișegrad

În schimb, cei trei vecini ai Ungariei din Grupul de la Vișegrad, din care face parte și Slovacia, sunt printre cei mai duri critici ai UE față de acțiunile președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, scrie The Guardian.

”Nu este cel mai bun moment pentru formatul (Vișegrad), iar atitudinile diferite ale Ungariei influențează și complică semnificativ situația.

Nu fac un secret din faptul că opiniile premierului ungar, unele dintre ele putând fi descrise chiar ca fiind provocatoare, nu ajută ca această cooperare să se desfășoare la fel de bine ca în trecut”,  a declarat joi premierul ceh, Petr Fiala.

Săptămâna aceasta, Orbán și-a enervat și mai mult vecinii, purtând la un meci de fotbal o eșarfă care reprezenta o parte a teritoriului ucrainean ca fiind parte a Ungariei, ceea ce a determinat Kievul să îl convoace pe ambasadorul ungar pentru a depune un protest.

Luna de gratie pentru Ungaria
Premierul ungar, Viktor Orban

Vecinii Ungariei reacționează la sfidarea lui Orban

Fiala a declarat miercuri că eșarfa „Ungariei Mari” – care arăta, de asemenea, teritoriile aflate acum în Austria, Slovacia, România, Croația și Serbia ca făcând parte din Ungaria – va fi discutată la reuniunea la nivel înalt de joi din orașul slovac Kosice.

Polonia, un aliat al Ungariei în disputele lor din trecut cu UE cu privire la statul de drept și drepturile omului, a devenit, de asemenea, mai critică față de Orbán din cauza poziției sale față de Ucraina.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a criticat faptul că Ungaria nu a ratificat până acum cererea Suediei și Finlandei de aderare la NATO.

”Îi voi spune direct (lui Orbán) că pentru Polonia aceasta este una dintre cele mai importante schimbări în dreptul internațional, și anume aderarea Finlandei și Suediei.

Nu putem permite ca Grupul de la Vișegrad să se destrame. Este o structură care protejează interesele țărilor noastre împotriva altor grupuri de interese din Europa de Vest”, a spus Morawiecki.

Premierului Viktor Orban, s-a afișat, la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, cu un fular cu harta Ungariei Mari, din care face parte și Transilvania.

Nu este pentru prima dată când Orban defilează cu simbolurile Ungariei Mari, stârnind ample polemici.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...