Președintele Macron, promisiune de ajutor pentru România. Va asigura tranzitul cantităţilor mari de cereale blocate în Ucraina

Elena Avramescu 17.06.2022, 08:12
Președintele Macron, promisiune de ajutor pentru România. Va asigura tranzitul cantităţilor mari de cereale blocate în Ucraina

În cursul zilei de joi, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, la Kiev, că Franţa va ajuta România să asigure tranzitul cantităţilor mari de cereale blocate în Ucraina în lipsa unui cadru care să le permită să iasă prin Marea Neagră din cauza blocadei ruseşti, a transmis AFP.

Președintele Macron se implică în problema cereale blocate din Ucraina

„Vom continua turneul diplomatic împotriva Rusiei, împreună cu Secretarul General al ONU, pentru a folosi portul Odesa ca port de ieșire pentru cerealele (porumb, grâu etc.) care sunt blocate”, a spus președintele francez. a spus postarea privată. Televiziunea TF1, preluată de AFP, potrivit Agerpres.

„Dar pentru că Rusia refuză, lucăm la o altă cale de a trece prin România, Odesa aflându-se doar la câteva zeci de kilometri de granița româno-ucraineană. Acest lucru ar permite „accesul la Dunăre și în special la căile ferate pentru a transporta aceste cereale pe piețele internaționale”, a mai adăugat președintele francez.

România, unde președintele Emmanuel Macron a fost în vizită marți și miercuri înainte de a pleca la Kiev, este „în proces de a face investițiile necesare pentru a crea un fel de punct de legătură, din care să putem mult mai puternici, mai rapid și mai masiv să exportăm aceste cereale decât facem noi astăzi. Franța o va ajuta cu experții noștri, soldații noștri, companiile noastre”, a adăugat Macron.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron a vorbit despre problema cerealelor blocate in Ucraina

Fără a ajunge la niciun acord, ONU a negociat de mai multe săptămâni garanții militare cu Moscova, Kievul și Ankara pentru a permite navelor civile să folosească Marea Neagră, un acord care ar permite cerealelor să părăsească Ucraina în siguranță și îngrășământului să revină pe piață. Internaţional. Dacă se ajunge la un acord, consecințele ar fi o scădere a prețurilor la alimente și o agravare a crizei alimentare globale, care este exacerbată de invazia rusă.

Emmanuel Macron a declarat pentru TF1 că această călătorie spre Kiev, criticată dur de opoziție cu trei zile înainte de turul doi al alegerilor legislative, a avut ca scop „protejarea țării noastre pentru că prețurile la benzină, gaze și cumpărături cresc. Rusia face în fiecare zi o alegere de a se juca cu materiile prime pe care le are la dispoziție pentru a le crește prețul și a pune presiune asupra noastră”.

Turcia, garant între Rusia și Ucraina pentru transportul cerealelor

De cealaltă parte, ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat că un plan al Națiunilor Unite pentru a atenua criza alimentară globală prin reluarea exporturilor de cereale ucrainene de-a lungul unui coridor maritim este „rezonabil”.

Mnistrul turc Mevlut Cavusoglu a declarat că întâlnirea lor de la Ankara a fost fructuoasă, inclusiv o voință percepută de a reveni la negocierile dintre Moscova și Kiev pentru o posibilă încetare a focului, notează Reuters.

Însă Lavrov a declarat că Ucraina este cea care trebuie să rezolve problema transporturilor de cereale prin deminarea porturilor sale din Marea Neagră și că Rusia nu trebuie să ia nicio măsură, deoarece și-a asumat deja angajamentele necesare.

Ucraina spune că are nevoie de „garanții efective de securitate” înainte de a putea începe transporturile, fiind îngrijorată că Moscova ar putea folosi potențialul coridor pentru a ataca portul său sudic Odesa.

Urmăriți Impact.ro și pe