Preşedintele Klaus Iohannis, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi la Forumul de Afaceri I3M de la Riga: „Am reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei”

Elena Avramescu, Ana Anitoiu 20.06.2022, 17:22
Preşedintele Klaus Iohannis, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi la Forumul de Afaceri I3M de la Riga: „Am reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei”

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să participe în cursul zilei de astăzi la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi la Forumul de Afaceri I3M de la Riga, acolo unde va fi analizat modul în care Iniţiativa este nevoită să se poziţioneze în actuala situaţie de securitate europeană, în special contribuţia pe care poate să o aibă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în domenii precum transport, energie sau digital.

Iohannis, declarații la Summit

Update luni, 20 iunie 2022, ora 17:22. Klaus Iohannis a declarat, în cadrul Summitului Iniţiativei celor Trei Mări organizat la Riga, că la următorul astfel de eveniment, ce va fi găzduit de România în 2023, vor fi analizate toate posibilitățile prin care Inițiativa va ajuta Ucraina.

„Ca ţară gazdă a viitorului Summit şi a Forumului de Afaceri al Iniţiativei, România va analiza toate posibilităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina.

În mod deosebit, ne vom concentra asupra proiectelor de interconectare la care Ucraina ar putea participa, ca partener al Iniţiativei”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a adăugat că are convingerea că Republica Moldova şi Georgia, țări care, la fel ca Ucraina, se află pe acelaşi drum către Uniunea Europeană, trebuie să primească acelaşi sprijin, în contextul în care rezilienţa le este greu încercată.

Șeful statului a mai spus că, în pregătirea Summitului de anul viitor, România va continua să susţină consolidarea Iniţiativei. Țara noastră va acționa pentru întărirea instrumentelor pe care le are: Forumul de Afaceri, Fondul de Investiţii şi celelalte formate dezvoltate până acum cu succes. Președintele a spus că vor fi încurajate noi investiţii ale Fondului.

Klaus Iohannis, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 20 iunie 2022, la cea de-a şaptea ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi la cea de-a patra ediţie a Forumului de Afaceri I3M, organizate de Republica Letonia, la Riga.

Având în vedere noul context geopolitic marcat de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, liderii statelor participante vor analiza, în cadrul celor două reuniuni, modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actuala situaţie de securitate europeană, în special contribuţia pe care I3M poate să o aducă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază ale Iniţiativei: transport, energie, digital”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

În acest sens, Preşedintele Klaus Iohannis va reitera sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, fiind vorba atât despre cel în plan bilateral, cât şi la nivel multilateral. Preşedintele României va pune accept pe faptul că ţara noastră va sprijini toate modalităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina, în special prin intermediul proiectelor de interconectare la care această ţară ar putea participa, ca partener al Iniţiativei.

Klaus Iohannis a precizat ca nu vor creste impozitele
Klaus Iohannis, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări

În plus, Preşedintele României va evidenţia importanţa acordării unui sprijin similar de către Iniţiativă Republicii Moldova şi Georgiei, ca state care, ca şi Ucraina, au posibilitatea de a deveni membre ale Uniunii Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis va declarat și că România va continua să urmărească consolidarea Iniţiativei şi a instrumentelor de care aceasta dispune, precum Forumul de Afaceri şi Fondul de Investiţii al I3M, care şi-au dovedit, până acum, eficienţa. În asta nu este tot, deoarece Preşedintele României va sublinia că ţara noastră sprijină derularea activităţilor Iniţiativei în deplină sinergie cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum şi în direcţia consolidării parteneriatului transatlantic.

În 2018, România a găzduit la Bucureşti, al treilea Summit al Iniţiativei, atunci când au fost adoptate decizii esenţiale pentru viitorul acesteia, cum ar fi lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital, organizarea primului Forum de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, lansarea reţelei Camerelor de Comerţ a I3M sau iniţierea procedurii de lansare a Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...