Apariție surpriză în fotografia oficială a vizitei lui Klaus Iohannis în Grecia. Ce au discutat președintele României și premierul elen

Elena Avramescu, Beatrice Dumitru 02.12.2022, 19:10
Apariție surpriză în fotografia oficială a vizitei lui Klaus Iohannis în Grecia. Ce au discutat președintele României și premierul elen

Astăzi și sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis va efectua o vizită de lucru extrem de importantă în Republica Elenă, la Atena, unde este programat să se întîlnească cu omologul grec, Katerina Sakellaropoulou, dar şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis. Aceasta vizită are loc în contextul unui dialog susţinut la nivel înalt şi al unei coordonări strânse între România şi Grecia pe temele de actualitate.

Vizită importantă astăzi pentru Klaus Iohannis

Update, ora 19:10. În fotografia oficială făcută la Atena cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis și preşedintele Klaus Iohannis a fost și o apariție surpriză. Este vorba despre câinele Peanut, devenit cunoscut după ce a întrerupt o conferință de presă în septembrie 2021.

Peanut, în traducere „Arahidă”, este animalul de companie al premierului grec, fiind adoptat în aprilie 2021 de acesta cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor fără Adăpost și are acces peste tot în reședința șefului Guvernului de la Atena.

Update, ora 18:45. Klaus Iohannis și premierul elen au discutat, printre altele, despre provocările actuale în materie de asigurare a securităţii energetice şi a unor preţuri accesibile pentru cetăţeni.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Kyriakos Mitsotakis au subliniat importanţa continuării şi diversificării proiectelor de interconectare energetică şi a altor infrastructuri critice, salutând operaţionalizarea Interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, care reprezintă şi o verigă esenţială pentru asigurarea securităţii energetice a regiunii. În plus, cei doi lideri au evidenţiat pasul important făcut joi, 1 decembrie, de companiile din sectorul energetic din România, Grecia, Bulgaria şi Ungaria prin semnarea memorandumului de înţelegere pentru implementarea coridorului vertical”, potrivit unui comunicat de presă.

De asemennea, cei doi oficiali au exprimat satisfacţia pentru evoluţia dinamică a cooperării în plan economic şi în alte sectoare de interes comun, apreciind că trebuie depuse eforturi în continuare pentru valorificarea potenţialul existent, notează Administraţia Prezidenţială.

Știrea inițială

„Întrevederile preşedintelui României cu preşedintele şi premierul eleni au ca obiectiv abordarea potenţialului de dezvoltare a relaţiilor dintre cele două ţări, în domeniul economic şi investiţional, dar şi în alte sectoare precum cel cultural, educaţie, protecţie civilă şi turism.

Un accent deosebit va fi pus pe proiectele de infrastructură şi interconectare, inclusiv din domeniul energetic, menite să reducă dependenţa de gazul rusesc şi să sporească securitatea energetică a celor două ţări”, notează Administraţia Prezidenţială.

În plus, vor fi abordate şi situaţia de securitate generată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi consecinţele acestui război în multiple planuri. Sprijinul pentru Republica Moldova, extrem de vulnerabilă în actualul context, va figura, de asemenea, pe agenda de discuţii.

Schimbare la alegerile viitoare. Presedintele Iohannis a semnat legea, va fi total interzis
Presedintele Klaus Iohannis

Administraţia Prezidenţială a ținut să mai noteze că un subiect de interes pentru ambele ţări îl reprezintă susţinerea procesului de extindere a Uniunii Europene. În acest sens, va avea loc un schimb de opinii în pregătirea Summitului UE – Balcanii de Vest, din 6 decembrie, de la Tirana, Republica Albania.

Nu în ultimul rând, preşedintele României va participa şi la reuniunea de lucru, la nivel de lideri, a Partidului Popular European, în cadrul căreia vor fi discutate teme de actualitate ale agendei europene.

Știre în curs de actualizare

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...