Președintele Klaus Iohannis, acuzații dure către Rusia: „Nu poate fi acceptat ca un stat mare şi puternic să facă ce vrea pe glob”

Elena Avramescu 23.03.2023, 13:29
Președintele Klaus Iohannis, acuzații dure către Rusia: „Nu poate fi acceptat ca un stat mare şi puternic să facă ce vrea pe glob”

Preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită la Bruxelles, de unde a declarat că România sprijină pe deplin Ucraina vecină pentru că acesta este lucrul corect. În plus, nu se poate trece peste faptul că Rusia nu a făcut altceva decât să încalce toate normele internaţionale.

Klaus Iohannis, noi afirmații despre Rusia

„Cred că e foarte important să vedem ce vrem să facem noi ca şi stat. Noi sprijinim Ucraina, fiindcă aşa este corect. Noi nu putem trece peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaţionale, a atacat un stat independent. Pe de altă parte, orice război creează un stres major şi cu cât eşti mai aproape de el, stresul este mai mare. E de înţeles că românii îşi doresc pace, însă nu se poate ceda aşa uşor.

Dacă se cedează, toată arhitectura internaţională va dispărea. Echilibrul global pe care l-am construit cu sacrificii şi foarte greu după al Doilea război mondial, e unul corect. Nu poate fi acceptat ca uns tat mare şi puternic să facă ce vrea pe glob. De aceea suntem de partea Ucrainei. Condiţiile în care se va negocia pacea vor fi găsite de cei implicaţi.

Nu poate nimeni să negocieze peste capul ucrainenilor pacea. Iar ajutorul pe care îl dăm Ucrainei, îl dăm fiindcă suntem convinşi că aşa este corect”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat înaintea participării la reuniunea Consiliului European, dacă existenţa unui discurs prorus în România nu e cauzată de faptul că autorităţile noastre comunică puţin pe acest subiect, informează News.ro.

În momentul în care a fost întrebat dacă România a fost printre primele state care a semnat contractele pentru achiziţia de muniţie şi care ar fi valoarea acestora, şeful statului român a spus că da.

„România, de principiu a fost de acord cu acest proiect. E o abordare europeană, nu naţională şi noi o sprijinim. Ea e gândită să se desfăşoare cu bani europeni, printr-o agenţie. Nu se doreşte o achiziţie de tip naţional şi noi suntem de acord cu ea”.

Cel mai scump cadou primit de Klaus Iohannis in 2022
Presedintele Klaus Iohannis

Klaus și Carmen Iohannis, în vizită la Marea Moschee din Abu Dhabi

Cu doar câteva zile în urmă, preşedintele Klaus Iohannis alături de soția sa Carmen, au efectuat o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, la invitaţia preşedintelui Emiratelor, şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan. Se pare că Iohannis este primul președinte român care vizitează Emiratele Arabe Unite în ultimii 20 de ani.

Astfel că președintele român a avut întrevederi cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, și cu vice-președintele și prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, conducătorul Emiratului Dubai, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Klaus și Carmen Iohannis au fost invitați să viziteze două simboluri ale culturii și istoriei naționale din Emirate: Monumentul Martirilor și Marea Moschee din Abu Dhabi. În plus, au fost semnate mai multe documente bilaterale de către miniştrii români de resort şi oficiali în domeniul energiei, domeniul securităţii cibernetice şi al educaţiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...