Președintele Iohannis, despre planurile României de economisire a energiei. „E nevoie de măsuri mai hotărâte”

Andra Daoud 07.10.2022, 14:39
Președintele Iohannis, despre planurile României de economisire a energiei. „E nevoie de măsuri mai hotărâte”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit vineri despre unul dintre cele mai arzătoare subiecte pentru români. Șeful statului a spus că nu ar fi rău să fie elaborat un plan bine pus la punct privind economisirea de energie. Ce a răspuns șeful statului atunci când a fost întrebat dacă Guvernul ar trebui să vină cu un astfel de plan.

Klaus Iohannis a vorbit despre planurile de economisire a energiei

În așteptarea iernii, din ce în ce mai mulți români își fac griji cu privire la facturile la gaze și la energie electrică pe care le vor avea de achitat în sezonul rece. În acest context, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre elaborarea unui plan pentru reducerea consumului și pentru evitarea risipei, așa cum se întâmplă la nivelul altor țări din Europa.

„Eu cred că n-ar fi rău să se elaboreze un plan decent – repet, nu vrea nimeni să stea lumea în frig – dar un plan decent de economisire, cu cap, cu măsură, este probabil bine-venit”, a afirmat Iohannis, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.

„E nevoie de măsuri mai hotărâte”

Iohannis recunoaște că măsurile luate de autoritățile din România până în prezent nu sunt suficiente pentru a se vedea rezultate. Președintele propune ca piața gazului și a electricității să fie separate, fiind convins că aceasta va fi una dintre măsurile care vor da rezultate.

„E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum pentru a duce prețul energiei în jos, cu toate sancțiunile și măsurile care au fost bune nu s-a reușit o coborâre semnificativă a prețului energiei și asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâți. Rămân la propunerea mea să despărțim piața gazului de piața electricității.

Din ce în ce mai mulți din Consiliu sunt de aceeași părere. Sper să se convingă și Comisia că asta e una din măsurile care poate să dea rezultate. E clar nevoie de diversificarea resurselor pentru energie la modul, general, dar pe gaz în special. Aici avem ceva progrese, dar încă puține.

Interconectorul Grecia – Bulgaria a început să funcționeze, dar trebuie crescută capacitatea. Capacitatea porturilor europene pentru energii, gaz lichefiat trebuie crescută”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Presedintele Iohannis, despre planurile Romaniei de economisire a energiei. E nevoie de masuri mai hotarate
Klaus Iohannis a vorbit despre planul de economisire a energiei

Șeful statului propune două măsuri

Cât despre plafonarea prețului la gaze iarna aceasta, Klaus Iohannis a declarat că sunt luate în considerare două soluții: pe de-o parte această plafonare, pe termen scurt, până când ar trece iarna, pe de alta creșterea sumelor alocate pentru proiectul REPowerEU, adică pentru schimbarea resurselor energetice, iar aceasta ar fi o măsură bine-venită, crede șeful statului.

„Sunt luate în considerare două măsuri. Una este de plafonare a prețurilor gazului, o măsură care este gândită pe termen relativ scurt, până trecem de iarnă, însă Comisia trebuie să vină cu detalii elaborate de experți pentru ca această limitare a prețurilor, price capping, cum spun ei, să nu afecteze pe furnizorii care sunt de partea noastră, de exemplu, Norvegia, care livrează o treime din gazul european.

Cealaltă măsură care este luată în discuție este creșterea alocării pentru proiectul REPowerEU, adică schimbarea resurselor energetice, și este o măsură care și pentru noi ar fi binevenită. Știți deja că recent a fost aprobată o suplimentare pentru România de aproape 1,5 miliarde de euro pentru REPowerEU, deci pentru diversificarea resurselor energetice. Cred că, în definitiv, este nevoie de un pachet mai amplu de măsuri, nu doar pentru a trece iarna, ci să beneficiem în perspectivă de energie suficientă și la prețuri accesibile pentru populație”, a conchis șeful statului.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe