Președintele Iohannis a semnat decretul. Ce se va întâmpla din toamnă. Vestea pe care românii trebuie s-o afle imediat

Raluca Juncu 03.07.2020, 15:38
Președintele Iohannis a semnat decretul. Ce se va întâmpla din toamnă. Vestea pe care românii trebuie s-o afle imediat

Klaus Ioahnnis a promulgat vineri o lege importantă în domeniul educației, menită să sprijine considerabil cursurile care vor reîncepe din septembrie, în școli și licee, în contextul epidemiei de COVID-19.

Educația online, oficial reglementată în România

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de promulgare a legii care modifică Legea Educaţiai Naţionale care reglementează educația online, prin desfășurarea de cursuri la distanță între cadrele didactice și elevi.

Elevii vor continua și cursurile online, din toamnă. Foto: unsplash.com
Elevii vor continua și cursurile online, din toamnă. Foto: unsplash.com

Potrivit legii, Ministerul Educației și Cercetării va asigura infrastructura necesară pentru desfășurarea claselor online, furnizând echipamentele necesare de acces la Internet, pentru accesarea Bibliotecii Şcolare Virtuale şi Platformei şcolare de e-learning. Elevii care nu dispun de device-urile necesare pe care să poată urma cursurile, vor avea dreptul la o bursă de ajutor social pentru a-și putea achiziționa un laptop sau o tabletă pentru a putea participa la activităţile de e-learning.

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării asigură elevilor şi profesorilor infrastructura necesară constând în dispozitive şi acces la internet pentru accesarea Bibliotecii Şcolare Virtuale, Platformei şcolare de e-learning şi a altor platforme educaţionale agreate şi (…) asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic şi fiecărui elev un dispozitiv laptop sau tabletă, conectat la internet pentru a putea participa la activităţile de e-learning”, prevedea actul normativ amendat de Senat.

Propunerea legislativă, a fost inițiată de un grup de parlamentari din rândul social-democraților și are scopul de a modifica Legea Educaţiei Naţionale 1/2011 astfel încât „procesul educaţional să se poate desfăşura şi online”. PNL s-a abținut de la votarea acestui proiect de lege în Parlament. Inițiatoarea legii a fost Roxana Mânzatu, deputat PSD, fiind și cea care a criticat decizia de abținere a liberalilor.

Joi, Consiliului Național al Elevilor și peste 20 de asociații și federații de elevi, studenți și părinți solicitau Președintelui, prin intermediul unei scrisori să asigure accesul nemijlocit la educație online pentru toate categoriile de elevi și profesori.

Urmăriți Impact.ro și pe