Președintele încă se mai gândește la „calea de ieșire din criză”: de ce a evitat Iohannis să comenteze divorțul ALDE de PSD

Ciprian Ioana 27.08.2019, 13:16
Președintele încă se mai gândește la „calea de ieșire din criză”: de ce a evitat Iohannis să comenteze divorțul ALDE de PSD

Președintele țării, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, marți, cu ambasadorii români, dar a refuzat să comenteze, deocamdată, criza politică de la București, declanșată de ieșirea ALDE de la guvernare. Ruptura lui Tăriceanu de PSD a fost adusă în discuție, dar în loc de comentarii, șeful statului a făcut…promisiuni.

Klaus Iohannis i-a primit, marți, la Palatul Cotroceni pe ambasadorii români, cărora le-a transmis mesaje de susținere și în fața cărora a vorbit despre mandatul său de președinte de până acum.

A fost prima ieșire publică a șefului statului după divorțul ALDE de PSD, după ce social-democrații au rămas singuri la guvernare. PSD e nevoit acum să caute sprijin pentru a rămâne la guvernare. Un sprijin care, deocamdată, nu se arată.

Klaus Iohannis a adus în discuție criza de la București și a vorbit despre o „cale de ieșire” din această situație. Doar că a lasat comentariile pentru ziua de…miercuri.

Iohannis, niciun comentariu despre divorțul ALDE de PSD

În fața ambasadorilor români, Klaus Iohannis a preferat, pentru început, să transmită un mesaj de stabilitate și unitate, vorbind despre parteneriatele strategice ale României.

„Apartenența la NATO și la Uniunea Europeană, amplificarea Parteneriatului Strategic cu SUA, susținerea multilateralismului – toate împreună conferă României cel mai ridicat grad de securitate de până în prezent și un profil consolidat la nivel internațional. În același timp, realitățile lumii în care trăim, în care riscurile și amenințările se amplifică și se diversifică accelerat, ne obligă să facem eforturi suplimentare, care să susțină și în viitor realizările noastre de până acum. De aceea, vă solicit să mențineți o politică externă credibilă și predictibilă, pentru realizarea interesului național al României și în beneficiul cetățenilor săi”
Klaus Iohannis, președintele României

Spre finalul discursului, însă, președintele Iohannis s-a aplecat și asupra crizei de la București. L-a citat pe Nicolae Titulescu, dar a susținut că va face abia miercuri comentarii pe această temă.

„«Dați-mi o bună politică internă ca să pot face o bună politică externă», zicea Nicolae Titulescu. Așadar, dragii mei, nu putem să facem abstracție de politica internă a României. Despre actuala criză guvernamentală, despre remaniere, despre calea de ieșire din criză, voi face o declarație publică mâine (n. red. – miercuri, 28 august)”
Klaus Iohannis, președintele României

Citește AICI mai multe despre divorțul ALDE de PSD și de rolul pe care l-a jucat Mircea Diaconu

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe