Președintele Franței, vizită istorică în Republica Moldova. Mesajul surprinzător, în limba română, transmis de Emmanuel Macron

Stan Filon, Badea Violeta 15.06.2022, 21:35

Update miercuri, 15 iunie, ora 21:40. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a transmis, pe o rețea socială, un mesaj în limba română. Acesta le e adresat cetățenilor Republicii Moldova.

„Poporului Republicii Moldova, locuitorilor Chișinăului: vă mulțumesc pentru primirea călduroasă. Vom acționa pentru a consolida și mai mult relația dintre Franța și Uniunea Europeană cu Republica Moldova. Avem multe lucruri în comun și multe de făcut împreună! Pe curând”, a scris liderul francez pe Facebook.

– Știre inițială –

Președintele Franței, Emmanuel Macron, efectuează o vizită istorică în Republica Moldova. Este prima vizită a unui președinte francez în Republica Moldova, în ultimii 24 de ani. Președintele Franței s-a întâlnit cu omologul său moldovean, Maia Sandu. Întâlnirea celor doi președinți vine în contextul războiului din Ucraina, care se desfășoară foarte aproape de granițele Republicii Moldova, și urmărește consolidarea relațiilor dintre cele două țări și UE. Întâlnirea bilaterală s-a terminat cu o plimbare la pas prin capitala Chișinău.

Președintele Franței, vizită istorică în Republica Moldova

„Apreciez decizia dumneavoastră de a vizita Republica Moldova – este prima vizită a unui președinte francez în ultimii 24 de ani. E simbolic și faptul că ne vizitați în anul în care marcăm 30 de ani de relații bilaterale diplomatice. Relația dintre țările noastre a devenit mult mai dinamică, în ultimul an și jumătate. Vă mulțumesc pentru implicarea Dumneavoastră personală în consolidarea acesteia. Contactele frecvente și productive confirmă caracterul special al prieteniei moldo-franceze. Avem o agendă bilaterală consistentă. Astăzi, guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova. Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, așteptată de oamenii de afaceri din Moldova și Franța, va fi semnată chiar după această conferință de presă și ne va ajuta pe noi să atragem mai multe investiții franceze în Republica Moldova.

Al doilea este Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova, prin semnarea căruia lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova și Franța, pe care am inițiat-o anul trecut. Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi”, a declarat Maia Sandu.

Macron a vorbit despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Președintele francez Emmanuel Macron a reamintit în timpul vizitei istorice în Republica Moldova că Franța este un partener pe termen lung. Șeful de stat a recunoscut că a discutat cu omologul moldovean și despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Această candidatură va fi dezbătută cu ocazia Consiliului European care va avea loc pe 23 şi 24 iunie, pe baza unui aviz oficial care va fi emis de Comisia Europeană. Franţa îşi va juca cu această ocazie în mod deplin rolul de preşedinte, pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate şi legitimitatea poporului moldovenesc de a se alătura Uniunii şi, având în vedere situaţia pe care o traversăm şi pe care am descris-o, să transmitem un mesaj pozitiv şi clar faţă de cererea pe care aţi depus-o. În plus, doresc să ofer garanţii de cooperare accelerate pentru Moldova, care nu înlocuiesc procesul de aderare, dar care au ca scop să deschidă modalităţi de solidaritate şi de cooperare concrete cât se poate de rapid”, a declarat Emmanuel Macron. Cei doi șefi de stat au făcut și o plimbare pe jos rin centrul capitalei Chișinău.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...