Preşedintele european care s-a răstit la Vladimir Putin. Reacţia tăioasă a liderului rus

Badea Violeta 07.07.2022, 08:19
Preşedintele european care s-a răstit la Vladimir Putin. Reacţia tăioasă a liderului rus

În presa internațională au apărut câteva înregistrări uluitoare ce-i au ca protagonişti pe Vladimir Putin și pe un important lider european. Cei doi au avut o convorbire telefonică tensionată cu doar patru zile înainte ca armata rusă să invadeze Ucraina. Președintele european s-a răstit la Vladimir Putin în încercarea de a-l convinge să renunțe la război și să se așeze la masa negocierilor.

O înregistrare video rară arată cum un președinte european încearcă să-l convingă pe Putin să nu invadeze Ucraina

O înregistrare video publicată recent a oferit o privire rară asupra ultimelor încercări ale președintelui francez Emmanuel Macron de a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin să nu atace Ucraina.

Conversația tensionată dintre cei doi lideri arată că Macron a încercat să îl aducă pe Putin la masa negocierilor cu președintele Joe Biden. O întâlnire care, de altfel, nu a avut loc niciodată.

„Nu știu de unde au învățat avocații tăi legea! Nu știu ce avocat vă va putea spune că într-o țară suverană, textele de legi sunt propuse de grupuri separatiste și nu de autoritățile alese democratic”, a spus liderul francez la un moment dat, după ce Putin l-a îndemnat să intre în negocieri cu separatiștii susținuți de Rusia în regiunea Donbas.

Făcând acest lucru ar fi încălcat acordurile de menținere a păcii de la Minsk pe care Ucraina și Rusia le-au convenit în 2014.

„Nu separatiștii sunt cei care vor face propuneri cu privire la legile ucrainene”, a adăugat Macron. „Nu știu ce avocat vă va spune că într-o țară suverană textele legilor sunt propuse de grupuri separatiste și nu de autoritățile alese în mod democratic”, a mai spus președintele Franței.

Emmanuel Macron si Vladimir Putin
Emmanuel Macron si Vladimir Putin

Cum a răspuns Vladimir Putin

Ideea falsă că Ucraina nu este o țară suverană, cu un guvern ales în mod democratic, avea să stea la baza raționamentului lui Putin pentru a invada, patru zile mai târziu.

„Acesta nu este un guvern ales democratic. Au ajuns la putere într-o lovitură de stat, au fost oameni arși de vii, a fost o baie de sânge și Zelenski este unul dintre cei responsabili!”, i-a spus liderul rus lui Macron.

Când Putin i-a spus din nou liderului francez să negocieze cu separatiștii, francezul a spus: „Nu ne pasă de propunerile separatiștilor!”. Macron a încheiat cerându-i lui Putin să vină la o întâlnire cu Biden, iar liderul rus a fost în cele din urmă de acord „în principiu”.

Însă, aceasta nu a avut loc niciodată. În zilele următoare, președintele rus avea să trimită și mai multe forțe la granița ucraineană și să facă publică intenția sa de a invada Ucraina, pe care a formulat-o ca pe o operațiune militară pentru a-i ajuta pe separatiști să-și creeze propriile națiuni. De asemenea, el ar fi continuat să spună că acordurile de la Minsk nu mai există, înainte de a-și trimite trupele în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...