EXCLUSIV

Președintele Asociației Colectiv, despre amânarea plății daunelor morale după tragedia din 2015. „Statul poartă jumătate din vină”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 13.07.2022, 19:34
Președintele Asociației Colectiv, despre amânarea plății daunelor morale după tragedia din 2015. „Statul poartă jumătate din vină”. EXCLUSIV

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv și unul dintre românii care au pierdut pe cineva în tragedia produsă la finele lui octombrie 2015 în clubul bucureștean „Colectiv”, știe deja cine ar fi trebuit să plătească sumele de bani datorate ca daune morale. „Guvernul ar fi trebuit să fie pregătit să ofere banii hotărâți în instanță drept despăgubiri la scurt timp după ce justiția s-a pronunțat. Într-o țară normală asta s-ar fi întâmplat!”.

Președintele Asociației Colectiv, despre amânarea plății daunelor morale

Conform argumentelor sale, Executivul ar fi fost cel dintâi chemat să rezolve chestiunea spinoasă a acordării daunelor morale. „Eu cred că Guvernul putea găsi resurse pentru a plăti sumele stabilite. De ce afirm asta? Fiindcă statul poartă cel puțin jumătate din vina consumării tragediei de la Colectiv! Apoi, ar fi trebuit să se îndrepte către cei vinovați și să le ceară să-și plătească datoria. Așa ar fi trebuit să procedeze și cu primarul Cristian Popescu Piedone și cu ceilalți. Și cu rudele acestora de gradul întâi, dacă ar fi fost necesar! Ar fi trebuit să le spună clar că vor munci un anume număr de ani pentru a plăti ceea ce justiția, nu altcineva, a stabilit că au de plătit!”, adaugă Eugen Iancu.

În mod surprinzător, liderul Asociației Colectiv afirmă că „personal nu-și dorește acei bani”: „Personal, sincer vă spun, nu-mi doresc acei bani. Pentru afirmația asta am și avut câteva dispute cu alți membri ai asociației. Dar e vorba despre un principiu, care arată cum guvernul trebuie să aibă grijă de cetățenii săi. Uneori, grija asta implică lucruri care nu sunt nici ușor de pus în practică și poate nici pe placul majorității. Dar e datoria sa să facă asta!”.

Presedintele Asociatiei Colectiv, despre amanarea platii daunelor morale
Presedintele Asociatiei Colectiv, despre amanarea platii daunelor morale

„Încerca să obțină o amânare a plăților de până la șase luni”

El spune că decizia finală a justiției nu a fost atât de surprinzătoare pe cât doresc unii sau alții să o considere: „Se știa încă de acum vreo doi ani că se vor acorda niște daune morale. Ca atare, se puteau lua încă de atunci măsuri pentru împlinirea unui act de normalitate decis printr-o decizie judecătorească finală. Acum, la două luni după anunțarea deciziei, Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență susțin că nu au bani să achite daunele. Că au fost luați prin surprindere! În schimb, în vistieria lor s-au găsit niște sume de bani, pe care le apreciez la cel puțin 100.000 de euro, poate chiar mai mult, cine știe, ca să angajeze niște avocați care să conteste deciziile. Să le amâne pe cât posibil! Oare de ce nu au ales să plătească acele sume de bani celor în cauză?! Și apoi să ceară ajutor Guvernului!”.

Eugen Iancu a explicat și mecanismul legat de constestațiile puse deja în practică de cei de la Primăria Sectoria 4, dar și de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

„Contestațiile despre care am aflat recent se fac individual. Fiecare avocat se duce cu o listă, fiindcă reprezintă un număr de clienți, și sunt destui, peste 400 de părți civile, deci se fac peste 400 de dosare. Aceleași dosare se fac în dublu exemplar pentru că executorii s-au îndreptat și către ISU și către primărie. Adică se încarcă o judecătorie cu peste 1.600 de dosare care trebuie judecate. Toate aceste dosare înseamnă o muncă uriașă care este plătită totuși din bani publici. Și toate astea pentru a încerca să obțină o amânare a plăților de până la șase luni. Fiindcă după părerea mea, suma de bani, cele 64 de milioane de euro, va trebui plătită până la urmă!”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Iar concluzia sa e una dureroasă: „Dacă se procedează așa cu cei din Dosarul Colectiv, care e un caz cunoscut de o țară întreagă, atunci care este atitudinea față de un cetățean oarecare, aflat într-o situație similară?!”.

Urmăriți Impact.ro și pe