Președintele Aleksandr Lukașenko acuză Ucraina că ar fi atacat Belarusul. „Ne provoacă”

Andra Daoud 03.07.2022, 10:00
Președintele Aleksandr Lukașenko acuză Ucraina că ar fi atacat Belarusul. „Ne provoacă”

Președintele Belarusului aduce acuzații Ucrainei, despre care spune că ar fi încercat să atace instalațiile militare de pe teritoriul acestei țări. Aleksandr Lukașenko susține că aceste provocări din partea Ucraine ar fi avut loc în urmă cu câteva zile, dar au fost interceptate de forțele bieloruse.

Lukașenko acuză Ucraina că ar fi atacat Belarusul

Președintele Aleksandr Lukașenko acuză Ucraina că ar fi desfășurat acțiuni provocatoare la adresa Belarusului. Liderul de la Minsk nu vine cu dovezi care să îi susțină acuzațiile, însă spune că țara sa nu își dorește să intre într-un război cu Ucraina, însă nu va ezita să se apere, dacă va fi cazul.

„Ei (n.r. ucrainenii) ne provoacă. Trebuie să vă spun că, în urmă cu trei zile, poate ceva mai mult, s-a încercat lovirea unor instalaţii militare de pe teritoriul Belarusului. Dar, slavă Domnului, sistemele antiaeriene Panțîr au reuşit să intercepteze toate rachetele lansate de forţele armate ucrainene”, a declarat Lukaşenko, citat de Belta.

Încă de la începutul invaziei din Ucraina, Lukașenko s-a remarcat ca un apropiat al Moscovei și a permis trupelor rusești să treacă pe teritoriul țării pentru a ajunge în Ucraina. Lukașenko susține că Belarus nu a trimis trupe care să lupte pe frontul din Ucraina și că nici nu intenționează să se implice în acest război.

Presedintele Aleksandr Lukasenko acuza Ucraina ca ar fi atacat Belarusul
Aleksandr Lukasenko este un apropiat al lui Vladimir Putin

Lukașenko amenință cu represalii militare

Președintele Belarusului nu s-a ferit să amenințe cu represalii militare pe oricine ar ataca țara sa. În contextul tensiunilor tot mai ridicate din Ucraina, Aleksandr Lukașenko a declarat sâmbătă, în ajunul Zilei Independenței, că forțele armate bieloruse sunt gata să vizeze „centrele de decizie” din capitalele occidentale, în cazul în care cineva ar lansa un atac asupra țării pe care o conduce. „Nu vă atingeţi de noi şi nu ne vom atinge de voi”, a spus liderul de la Minsk, citat de Belta.

Săptămâna trecută, Rusia a anunțat că va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare. Lukașenko s-a întâlnit cu Vladimir Putin la finalul lunii iunie, la Sankt Petersburg.

„În lunile următoare, vom transfera Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander-M, care pot utiliza rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenţională şi nucleară”, a spus Putin în debutul întrevederii desfăşurate la Sankt Petersburg.

Iskander-M este un sistem mobil de lansatoare de rachete, a căror rază de acțiune este de până la 500 km. Aceste rachete pot purta încărcătură convențională sau focoase nucleare.

„Minskul trebuie să fie pregătit pentru orice, chiar şi folosirea de armament serios pentru a ne apăra patria de la Brest la Vladivostok”, a spus Aleksand Lukașenko, în timpul dialogului cu Vladimir Putin.

„Multe (avioane) Su-25 sunt în serviciu în armata belarusă. Ele ar putea fi îmbunătăţite în mod adecvat. Această modernizare trebuie realizată în uzine de avioane din Rusia şi antrenamentul personalului să înceapă în acord cu aceasta”, a răspuns liderul de la Kremlin.

 

Urmăriți Impact.ro și pe