Preotul Visarion Alexa, plasat sub control judiciar și suspendat din funcție. Ce interdicții a primit pentru următoarele 60 de zile

Anca Manolica 17.09.2022, 23:01

Informație de ultimă oră în ceea ce îl privește pe binecunoscutul preot Visarion Alexa. Acesta ar fi fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce o enoriașă a depus o plângere împotriva sa. Iată ce acuzații grave îi sunt aduse. L-ar putea costa libertatea.

Părintele Visarion Alexa, reţinut de Poliţia Capitalei

Update ora 22:40. Arhiepiscopia Bucureștilor a decis suspendarea preotului Visarion Alexa după ce acestea a fost reținut de către poliție și urmează să desfășoare o anchetă internă în cazul său.

„Arhiepiscopia a confirmat că luni va începe ancheta acestui caz nesfârșit de trist. Prima măsură luată, până la confirmarea culpei prin finalizarea anchetei derulate de autoritățile abilitate, este `suspendarea de la slujirea preoțească` ”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Update ora 22:30. În urma deciziei luate de Judecătoria Sectorului 6, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore. În tot acest timp, conform art. 215 alin. 1 C.p.p, el va trebui să respecte următoarele obligaţii:

  • să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
  • să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
  • să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.

De asemenea, nu are voie să:

  • părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată;
  • să se apropie la o distanţă mai mică de 300 de metri de persoana vătămată şi să comunice cu aceasta, direct sau indirect, pe nici o cale, cu excepţia exercitării, prin intermediul altor persoane, exclusiv a dreptului la mediere cu persoana vătămată;
  • să exercite profesia de preot.

Update ora 20:00. Preotul Visarion Alexa a fost plasat sub control judiciar, după ce a fost acuzat de agresiune sexuală de către o enoriașă ce i-a fost prietenă o bună perioadă. Acesta a fost surprins părăsind în această seară sediul Judecătoriei Sectorului 6.

Update ora 18:40. Noi detalii ies la lumină în cazul preotului Visarion Alexa. Avocata femeii care l-a acuzat de agresiune sexuală iese în față și face anumite dezvăluiri. Se pare că cei doi ar fi avut „o relație de prietenie de aproximativ 2 ani”.

„A existat o relație de prietenie de aproximativ 2 ani, dublată de relația enoriaș-duhovnic. Dânsa comunica aproape non-stop cu părintele. Pe fondul acestei prietenii a intervenit și acest eveniment care datează din aprilie 2022. Nu a existat o relație foarte profundă.

Organele de anchetă analizează plângerea. Pe data de 20 iulie a fost depusă plângerea, în ultima zi în care se putea depune plângerea. A existat o discuție, nu neapărat o agresiune. În acest moment este analizată decizia de către judecători”, a declarat avocata Mariana Mihai, care îl reprezintă pe preot.

Update ora 18:10: Arhiepiscopia Bucureștilor a reacționat imediat la auzul veștii și a anunțat că va deschide o anchetă separată pentru a afla ce s-a întâmplat.

„În legătură cu știrea referitoare la reținerea de către poliție a preotului Visarion Alexa din București în urma unor acuzații menționate deja în presa va pot spune mai întâi că vestea este una absolut șocantă. Personal nu cunosc niciun amănunt legat de acest caz aflat acum in sfera de cercetare a autorităților care îl anchetează. Va pot spune că Arhiepiscopia Bucureștiului va incepe la rândul ei o anchetă independenta. Daca acuzele aduse preotului menționat vor fi confirmate de autoritățile judiciare, cazul său va fi judecat și de autoritățile bisericești în cadrul „Consistoriului bisericesc”, a declarat Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru Impact.ro.

– Știrea inițială – 

Părintele Visarion Alexa, parohul parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Militari, a fost reţinut de polițiști, după o plângere făcută de o enoriașă. Femeia în vârstă de 37 de ani s-a prezentat la Secția 20 de poliție, în urmă cu o lună, și a mărturisit autorităților că preotul ar fi încercat să o agreseze sexual în timp ce o spovedea.

Părintele Visarion Alexa, reţinut de Poliţia Capitalei 
Părintele Visarion Alexa, reţinut de Poliţia Capitalei

Acum, oamenii legii au considerat că au destul date pentru a-l chema pe preot la audieri, astfel că, acesta a fost adus și reținut ulterior pentru 24 de ore sub acuzaţia de agresiune sexuală. Preotul a mers și în fața unui judecător, urmând a se stabili dacă va fi acceptată cererea de arestare de pe numele său. Potrivit unor surse, în faţa anchetatorilor, preotul ar fi recunoscut acuzaţia, scrie Antena 3.

„În data de 17 august a.c., poliţişti din cadrul Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Secția 20 Poliție au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, despre faptul că un bărbat, în vârstă de 46 de ani, ar fi agresat-o sexual.

Polițiștii au demarat de îndată investigațiile, iar ulterior, în data de 16 septembrie a.c., bănuitul a fost condus la sediul subunității pentru audieri. În baza probatoriului administrat, cel în cauză a fost reținut pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței cu propunere legală.

Cercetările sunt continuate de polițiști din cadrul Secției 20 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infractiunii de agresiune sexuală.”  se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...