Premiul Nobel pentru Literatură: Câștigătorul din 2021 a avut o reacție halucinantă când a fost sunat de organizatori: ”Pleacă de aici!”

Ana Anitoiu, Iulia Statie 08.10.2021, 12:28
Premiul Nobel pentru Literatură: Câștigătorul din 2021 a avut o reacție halucinantă când a fost sunat de organizatori: ”Pleacă de aici!”

Premiul Nobel pentru Literatură i-a revenit în acest an scriitorului tanzanian Abdulrazak Gurnah, în vârstă de 73 de ani. Reacția lui când a fost sunat ca să fie înștiințat de performanța sa a fost halucinantă.

Cine este laureatul premiului Nobel pentru Literatură

Abdulrazak Gurnah a fost născut în Zanzibar în anul 1948. La finalul anilor 1960. a ajuns în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord ca refugiat. A fost profesor de literatură engleză şi postcolonială la Universitatea din Kent, Canterbury, iar recent a ieșit la pensie.

Laureatul premiului Nobel din acest an a scris 10 romane, dintre care multe despre experiențele refugiaților. Anterior, el a câștigat Premiul Booker cu romanul său ”Paradisul”, publicat din 1994, ce spune povestea unui băiat care a trăit în Tanzania la începutul secolului al XX-lea.

Premiul Nobel pentru Literatura: Castigatorul din 2021 a avut o reactie halucinanta cand a fost sunat de organizatori: ”Pleaca de aici!”
Laureatul Nobelului pentru Literatura 2021, romancierul Abdulrazak Gurnah

Cum a reacționat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură când i s-a dat vestea

Atunci când a fost sunat să i se spună că a câștigat premiul Nobel pentru Literatură din acest an, Abdulrazak Gurnah a crezut că era vorba despre o farsă, potrivit BBC. Romancierul își făcea un ceai atunci când a sunat telefonul.

”Haide, pleacă de aici! Lasă-mă în pace!”, a fost reacția lui. ”Zilele acestea primești tot felul de telefoane anonime și am crezut că e o farsă”, a explicat romancierul după ce a fost convins să nu închidă și după ce a aflat că a câștigat cu adevărat premiul Nobel pentru Literatură.

Conform comunicatului oficial al Academiei Suedeze, Abdulrazak Gurnah a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Literatură pentru ”înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune” a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor ”la intersecţia dintre culturi şi continente”.

”Când scrii, o faci la capacitatea maximă a înțelegerii și a capacității tale, încercând să aduci plăcere”, a spus Abdulrazak Gurnah despre modul în care lucrează el la romanele lui.

În acest an, fiecare laureat Nobel va primi un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, sumă echivalentă cu 1,1 milioane de dolari.

Distincția pentru Literatură este cea de-a patra anunţată în seria premiilor Nobel, după cele atribuite pentru medicină, fizică şi chimie. Cel pentru pace va fi anunţat vineri, 8 octombrie, iar cel pentru economie va fi anunțat luni, 11 octombrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...