Premierul Suediei, mesaj pentru Putin. Aderarea țării la NATO nu este o decizie „împotriva Rusiei”

Ioana Bucur 16.05.2022, 00:01
Premierul Suediei, mesaj pentru Putin. Aderarea țării la NATO nu este o decizie „împotriva Rusiei”

Moment istoric pentru cele două țări scandinave. Magdalena Andersson a anunțat că va merge în fața Parlamentului pentru a obține sprijin pentru o cerere de aderare la NATO. Premierul Suediei a ținut să trasmită un mesaj lui Putin și regimului de la Kremlin, punctând că decizia țării sale nu este un gest „împotriva Rusiei”. Prim-ministrul speră să sincronizeze cât mai mult posibil cererea de aderare cu cea a Finlandei.

Ce spune premierul Suediei despre aderarea țării la NATO

În cadrul unei reuniuni extraordinare de duminică, 15 mai 2022, conducerea Partidului Social Democrat, care este la guvernare în țara scandinavă, a decis că formațiunea va „contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, se arată într-un comunicat al social-democraţilor din Suedia.

Premierul Magdalena Andersson a declarat că o candidatură la NATO împreună cu Finlanda este cea mai bună soluţie pentru Suedia. Ea va merge luni în parlament pentru a se asigura că va exista o largă susţinere pentru o candidatură la NATO.

„Apoi vom putea lua o decizie în guvern”, a afirmat ea.

Potrivit BBC, premierul Suediei a punctat că decizia țării de a solicita aderarea la NATO nu trebuie privită ca un gest „împotriva Rusiei”.

Tot duminică, Finlanda și-a anunțat candidatura „istorică” la NATO. Preşedintele finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis de comun acord ca Finlanda să solicite să devină membră a NATO”, a declarat şeful statului Sauli Niinistro.

„Este o zi istorică. O nouă eră se deschide”, a afirmat el într-o conferinţă de presă.

Premierul Suediei, mesaj pentru Putin. Aderarea țării la NATO nu este o decizie „împotriva Rusiei”
Magdalena Andersson, premierul Suediei

„Este o zi istorică”

Vineri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, declara că aderarea celor două țări ar fi o „greșeală”, la fel ca cea a aderării Greciei la Tratatul Atlanticului de Nord.

Şeful statului turc a declarat în fața presei că „nu vrea să vadă repetându-se aceeaşi greşeală comisă la aderarea Greciei”, acuzând Stockholm și Helsinki că ar adăposti „teroriști PKK” – Partidul Muncitoresc din Pakistan.

„Urmărim în prezent evoluţiile privind Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, pentru că ei au făcut o greşeală, la NATO, în privinţa Greciei, înainte, împotriva Turciei.

În plus, ţările scandinave, din nefericire, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi ale organizaţiilor teroriste”, a adăugat el, referindu-se la PKK, clasat drept organizaţie teroristă în Turcia, dar şi în Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.

Niinistro, președintele Finlandei, a susținut că este „pregătit să am o nouă discuţie cu preşedintele turc Erdogan pe problemele ridicate”.

Urmăriți Impact.ro și pe