Premierul Suediei, mesaj pentru Putin. Aderarea țării la NATO nu este o decizie „împotriva Rusiei”

Ioana Bucur 16.05.2022, 00:01
Premierul Suediei, mesaj pentru Putin. Aderarea țării la NATO nu este o decizie „împotriva Rusiei”

Moment istoric pentru cele două țări scandinave. Magdalena Andersson a anunțat că va merge în fața Parlamentului pentru a obține sprijin pentru o cerere de aderare la NATO. Premierul Suediei a ținut să trasmită un mesaj lui Putin și regimului de la Kremlin, punctând că decizia țării sale nu este un gest „împotriva Rusiei”. Prim-ministrul speră să sincronizeze cât mai mult posibil cererea de aderare cu cea a Finlandei.

Ce spune premierul Suediei despre aderarea țării la NATO

În cadrul unei reuniuni extraordinare de duminică, 15 mai 2022, conducerea Partidului Social Democrat, care este la guvernare în țara scandinavă, a decis că formațiunea va „contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, se arată într-un comunicat al social-democraţilor din Suedia.

Premierul Magdalena Andersson a declarat că o candidatură la NATO împreună cu Finlanda este cea mai bună soluţie pentru Suedia. Ea va merge luni în parlament pentru a se asigura că va exista o largă susţinere pentru o candidatură la NATO.

„Apoi vom putea lua o decizie în guvern”, a afirmat ea.

Potrivit BBC, premierul Suediei a punctat că decizia țării de a solicita aderarea la NATO nu trebuie privită ca un gest „împotriva Rusiei”.

Tot duminică, Finlanda și-a anunțat candidatura „istorică” la NATO. Preşedintele finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis de comun acord ca Finlanda să solicite să devină membră a NATO”, a declarat şeful statului Sauli Niinistro.

„Este o zi istorică. O nouă eră se deschide”, a afirmat el într-o conferinţă de presă.

Premierul Suediei, mesaj pentru Putin. Aderarea țării la NATO nu este o decizie „împotriva Rusiei”
Magdalena Andersson, premierul Suediei

„Este o zi istorică”

Vineri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, declara că aderarea celor două țări ar fi o „greșeală”, la fel ca cea a aderării Greciei la Tratatul Atlanticului de Nord.

Şeful statului turc a declarat în fața presei că „nu vrea să vadă repetându-se aceeaşi greşeală comisă la aderarea Greciei”, acuzând Stockholm și Helsinki că ar adăposti „teroriști PKK” – Partidul Muncitoresc din Pakistan.

„Urmărim în prezent evoluţiile privind Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, pentru că ei au făcut o greşeală, la NATO, în privinţa Greciei, înainte, împotriva Turciei.

În plus, ţările scandinave, din nefericire, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi ale organizaţiilor teroriste”, a adăugat el, referindu-se la PKK, clasat drept organizaţie teroristă în Turcia, dar şi în Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.

Niinistro, președintele Finlandei, a susținut că este „pregătit să am o nouă discuţie cu preşedintele turc Erdogan pe problemele ridicate”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...