Premierul Nicolae Ciucă, despre cooperarea România-Coreea de Sud-SUA pentru energia nucleară: „Este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic”

Elena Avramescu 21.12.2022, 14:18
Premierul Nicolae Ciucă, despre cooperarea România-Coreea de Sud-SUA pentru energia nucleară: „Este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic”

Premierul Nicolae Ciucă se află astăzi în vizită la Seul, susţine că România este deschisă să analizeze posibilităţile unei cooperări între ţara noastră, Coreea de Sud şi SUA în domeniul energiei nucleare.

Premierul Ciucă, în vizită oficială la Seul

În această dimineață, premierul României a avut o întrevedere cu omologul său sud-coreean, Han Duck-soo la Seul, în contextul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Coreea împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, dar şi cu o delegaţie guvernamentală şi parlamentară.

„Consolidarea cooperării noastre bilaterale este cu atât mai semnificativă având în vedere contextul geopolitic şi economic marcat de provocări multiple, dar şi de oportunităţi importante. Este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic, singurul pe care România îl are cu o ţară asiatică.

Sperăm să celebrăm în cursul anului viitor 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic prin vizita în România a omologului meu sud-coreean, domnul prim-ministru Han Duck-soo, şi prin noi proiecte care să relanseze cooperarea noastră în plan politic, economic şi sectorial”, a afirmat premierul României.

Cu toate acestea, una dintre cele mai importante componente ale discuţiilor au avut în vedere colaborarea economică, în contextul în care volumul schimburilor comerciale a depăşit cifra de un miliard de dolari în anul 2021.

„Susţinem creşterea investiţiilor greenfield şi suntem foarte interesaţi de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi, a tehnologiilor digitale, precum şi a legăturile dintre IMM-urile din ţările noastre.

Suntem deschişi să analizăm posibilităţile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare şi încurajăm participarea investitorilor sud-coreeni la proiecte precum cel al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) şi în investiţiile de la Cernavodă”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciuca, anunt de ultima ora despre pensii
Nicolae Ciuca. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Spre final, acesta a ținut să mulţumească omologului său pentru sprijinul acordat de Republica Coreea în ceea ce priveşte candidatura României la OCDE şi a menţionat că ţara noastră va miza în continuare pe acest sprijin.

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii K-EXIM Bank, la care au mai participat George Agafiţei, consilier de stat şi Cosmin Ghiţă, director general S.N. Nuclearelectrica S.A. Am discutat despre cooperare în vederea dezvoltării programului nuclear românesc, în construirea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi în proiectul SMR-uri-lor.

De asemenea, am transmis invitaţia de a se implica în proiectul retehnologizării Unităţii 1 de la Cernavodă şi a instalaţiei de detritiere, unde se va utiliza tehnologia dezvoltată la ICSI Râmnicu Vâlcea. Am primit semnale pozitive şi dorinţă de implicare în aceste investiţii importante. Am transmis că prin colaborare vom reuşi să întărim relaţiile bilaterale dintre cele două state”, a scris pe Facebook Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Premierul Nicolae Ciucă, dar și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu au programată o vizită oficială în Republica Coreea. Încă cei doi nu vor fi singuri, ci însoțiți de vicepremierul și ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru și ministrul energiei, Virgil Popescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...