Premierul Luxemburgului are covid-19. Xavier Bettel, depistat poztivit la doar câteva zile de la şedinţa la care a fost prezent şi Iohannis

Nicu Stan, Diana Dumitrache 28.06.2021, 12:29
Premierul Luxemburgului are covid-19. Xavier Bettel, depistat poztivit la doar câteva zile de la şedinţa la care a fost prezent şi Iohannis

Premierul Luxemburgului are covid-19. Xavier Bettel, depistat poztivit la doar câteva zile de la şedinţa la care a fost prezent şi Iohannis. Mai multe amănunte aflați din articolul de mai jos.

Xavier Bettel, premierul Luxemburgului, are coronavirus. Klaus Iohannis a fost la o întâlnire cu el

Premierul Luxemburgului are coronavirus, iar Xavier Bettel a fost depistat pozitiv la doar câteva zile de la şedinţa la care a particpipat și președintele României, Klaus Iohannis.

Astfel, premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a intrat în izolare pentru 10 zile după ce a fost depistat cu coronavirus, a informat duminică serviciul său de presă, printr-un comunicat, conform AFP.

Klaus Iohannis a participat si el la summitul de la Bruxelles
Klaus Iohannis a participat si el la summitul de la Bruxelles

Xavier Bettel nu are decât prima doză de vaccin făcută

Xavier Bettel 48 de ani și nu a fost vaccinat decât cu o doză de vaccin până acum. Astfel, a participat joi şi vineri la un summit european la Bruxelles, însă niciunul dintre ceilalţi 26 de lideri din UE nu este considerat caz de contact, asigură sursa citată.

Potrivit regulilor din Luxemburg, ”contacţi direcţi” ai bolnavului sunt persoanele care au petrecut cel puţin 15 minute cu el la o distanţă de mai puţin de doi metri şi fără a purta mască de protecție. Ori, ”măsurile de protecţie au fost respectate” în cele două zile ale summitului, a spus pentru AFP o purtătoare de cuvânt a lui Xavier Bettel.

Normal ar fi fost ca premierul Luxemburgului să fie vaccinat complet

”Niciun şef de stat şi de guvern nu se numără pe lista contacţilor direcţi ai premierului”, a completat ea.

Xavier Bettel ”are în prezent simptome ușoare, febră, dureri de cap, dar ”va continua să îşi exercite sarcinile şi funcţiile” prin telemuncă, arată un comunicat transmis de serviciul său de presă. De asemenea, liderul liberal a primit prima doză din vaccinul AstraZeneca la data de 6 mai.

Câte cazuri de coronavirus au fost înregistrate în Luxemburg

În Luxemburg, ţară cu aproximativ 600.000 de locuitori, autorităţile sanitare au înregistrat de la începutul pandemiei 70.600 de cazuri de coronavirus, precum şi 818 decese.

În Luxemburg, de asemenea, toţi indicatorii sunt pe verde de câteva săptămâni, cu o rată a incidenţei de 14 cazuri la 100.000 de locuitori în săptămâna 14-20 iunie, comparativ cu 30 de cazuri în săptămâna precedentă, după cum arată cifrele oficiale.

Xavier Bettel poate transmite cu ușurință virusul

”Este clar că în momentul respectiv putea să aibă și să transmită coronavirus, dar, cred că în contextul în care s-au respectat toate măsurile de distanțare fizică, de protecție, lumea ar putea fi protejată.

Din punctul lui de vedere, acesta se va supune legislației de sănătate din țara natală, adică o anumită carantină, de izolare, de urmărire a tratamentului, pentru că are și simptome, iar pe de altă parte ar fi o măsură suplimentară de siguranță ca toți cei care au fost contacte directe să poată intra în acea metodă de prevenție, de testare, să vadă dacă au acest coronavirus, și monitorizat în așa fel încât starea de sănătate să fie ținută sub control, iar orice simptomatologie suspectă să fie luată în calcul și să fie tratată din timp”, a declarat medicul UPU, Tudor Ciuhodaru, la Antena 3.