Premierul Florin Cîțu, despre renunţarea la anumite restricţii. Ce se întâmplă cu masca de protecţie de la 1 iunie

Stan Filon 04.05.2021, 13:18
Premierul Florin Cîțu, despre renunţarea la anumite restricţii. Ce se întâmplă cu masca de protecţie de la 1 iunie

Premierul Florin Cîțu vine cu vești bune, în condițiile în care numărul de vaccinări a crescut, iar cel de noi îmbolnăviri este într-o continuă scădere! Astfel, șeful Executivului a vorbit despre relaxarea restricțiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus, de la 1 iunie.

Premierul Florin Cîțu a vorbit despre renunţarea la unele restricţii, de la 1 iunie

Florin Cîțu este de părere că deja campania de vaccinare își arată efectele direct în cifra din ce în ce mai mică de noi îmbolnăviri cu coronavirus care se înregistrează în fiecare zi. În aceste condiții, premierul spune că restricțiile ar putea fi relaxate începând cu data de 1 iunie, așa cum a anunțat în urmă cu câteva luni.

De la 1 iunie am putea scăpa de masca de protecție în concediile de la munte și de la mare, iar restaurantele ar putea primi clienți până la 100% din capacitate, dacă aceștia sunt vaccinați. În plus, șeful Executivului le-a mulțumit românilor pentru felul în care au petrecut sfintele Paști, fără incidente.

Premierul Florin Citu a vorbit despre renuntarea la unele restrictii, de la 1 iunie
Premierul Florin Citu a vorbit despre renuntarea la unele restrictii, de la 1 iunie, daca vaccinarea va continua in ritm alert

Florin Cîțu le-a mulțumit românilor

”Vreau să le mulţumesc românilor că am avut o sărbătoare pascală liniştită, fără niciun fel de evenimente. Oamenii au înţeles să respecte regulile în vigoare şi se vede că avem rezultate din ce în ce mai bune în ceea ce priveşte rata de vaccinare”, a spus premierul.

Cîțu a precizat că, în prezent, în niciun județ din țară nu a mai fost depășită rata de incidență de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, iar acest fapt se datorează respectării restricțiilor impuse de guvern, dar și a accelerării campaniei de vaccinare.

”Se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv și numărul de persoane infectate scade pentru că a crescut numărul persoanelor vaccinate. M-am uitat la București, Cluj, Timișoara, Constanța, cam toate sunt peste 20% rata de vaccinare, și dacă ne uităm la municipii Cluj-Napoca este la 34, Bucureștiul e la 30%, deci este clar că în orașe am reușit să avem un ritm puternic pe care trebuie să-l păstrăm. Aici este legătura directă între scăderea numărului de persoane infectate și creșterea ratei de vaccinare. Dacă atingem acele 5 milioane la 1 iunie, am putea să redechidem mai mult lucrurile”, a spus Cîțu.

Ce se întâmplă de la 1 iunie

”Singura soluţie de a scăpa de pandemie este să ne vaccinăm”, a reamintit premierul. Florin Cîțu s-a declarat optimist privind atingerea pragului de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, în condițiile în care 3,4 milioane de persoane au făcut deja cel puțin o doză. Premierul a spus și ce se va întâmpla de la 1 iunie dacă trendul ascendent al vaccinărilor va continua.

”E clar că putem vorbi de fără mască pe plajă, de exemplu, fără mască dacă mergem la munte în drumeţie. Dar putem să vorbim şi de lucruri sau de facilităţi pentru persoane vaccinate. Putem să vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot să ajungă la capacitate de 100% cu persoane vaccinate, la interior. Sau hoteluri, pe litoral, cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate. Deci sunt lucruri la care ne uităm. Putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate şi aşa mai departe. Vom avea aceste evenimente pilot în Bucureşti şi Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune şi putem să ne gândim la astfel de evenimente”, a adăugat el.

Urmăriți Impact.ro și pe