Premierul Estoniei cere suplimentarea apărării NATO în zona baltică: „Pentru a avea pace, trebuie să ne pregătim de război”

Ana Anitoiu 30.03.2022, 17:47
Premierul Estoniei cere suplimentarea apărării NATO în zona baltică: „Pentru a avea pace, trebuie să ne pregătim de război”

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a cerut, miercuri, suplimentarea apărării NATO în zona baltică, în contextul ofensivei militare din Ucraina pe care Rusia o continuă din 24 februarie. Prim-ministrul a declarat că pentru a avea pace, este necesară pregătirea de război.

Premierul Estoniei, despre suplimentarea apărării NATO în zona baltică

Prim-ministrul Kaja Kallas a susținut o conferință de presă comună cu premierul danez, Mette Frederiksen, la baza militară Tapa din Estonia. Ea a declarat că deocamdată zona Mării Baltice nu are o apărare credibilă și că este nevoie ca NATO să suplimenteze capabilitățile terestre, aeriene şi maritime în regiune.

„Pentru a avea pace, trebuie să ne pregătim de război. Am avea nevoie de divizii gata de luptă (…) pentru a furniza apărare aeriană, tiruri cu rază lungă şi elemente de comandă. Trebuie să trecem de la patrularea aeriană la apărare aeriană. Avem nevoie de mai multe nave NATO care să patruleze în Marea Baltică”, a declarat Kaja Kallas.

Premierul Estoniei cere suplimentarea apararii NATO in zona baltica
Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen. Foto: Facebook/ Mette Frederiksen

Premierul danez, anunț despre apărarea țărilor baltice

La rândul său, prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen a declarat că țara sa este gata oricând să trimită un batalion de 800 de soldaţi în țările baltice, la solicitarea Alianței Atlanticului de Nord.

A fost deja pus în alertă un batalion care să fie trimis în caz de nevoie, dar acest ajutor pentru țările baltice va trebui să fie aprobat de Parlamentul Danemarcei. Această țară a desfășurat deja aproximativ 200 de militari şi avioane de luptă în Estonia şi Lituania şi a anunțat că trimite o fregată în estul Mării Baltice.

Rusia, nemulțumită de negocierile de pace

La mai bine de o lună de la începerea războiului din Ucraina, pe care liderul rus Vladimir Putin l-a numit „operațiune militară specială”, Rusia s-a declarat nemulțumită de negocierile de pace desfășurate până acum.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Rusia nu a observat nimic cu adevărat promițător în cadrul tratativelor cu Ucraina și a precizat că mai este mult de lucru până la stabilirea unui acord.

„Deocamdată, nu putem constata ceva care să fie foarte promiţător sau vreun progres. Este încă mult de lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a adăugat totuși că este un lucru pozitiv faptul că Ucraina a început să-și formuleze în mod concret propunerile, în scris.

În urma negocierilor de pace de la Istanbul, Ucraina i-a transmis Rusiei, marți, zece propuneri pentru un acord de pace. Printre acestea se numără: posibilitatea de aderare la UE, fără integrarea în NATO; garanții de securitate; precum și oferirea unei perioade de 15 ani pentru a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol prin negocieri bilaterale între Kiev și Moscova.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, miercuri, că Rusia nu va discuta cu nimeni despre peninsula Crimeea. Nici cu Ucraina. Motivul este că teritoriul face parte din Federația Rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe