Premierul Ciucă, despre modificarea Codului Fiscal în România. „Sunt măsuri care vizează stabilitatea economică și protejarea locurilor de muncă”

Stan Filon 06.07.2022, 11:53
Premierul Ciucă, despre modificarea Codului Fiscal în România. „Sunt măsuri care vizează stabilitatea economică și protejarea locurilor de muncă”

Nicolae Ciucă a vorbit despre modificarea Codului Fiscal în România! Premierul a venit cu explicații foarte importante legate de proiectul de ordonanță de urgență care va intra în primă lectură în ședința de guvern de miercuri. Șeful Executivului a spus că urmează să fie luate măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât şi protejarea locurilor de muncă, dar vin și pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri şi dezvoltarea economică.

Premierul Ciucă a vorbit despre modificarea Codului Fiscal în România

Așadar, proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Codului Fiscal este parcurs în primă lectură în şedinţa de Guvern de miercuri, unde vor fi discutate măsuri precum creșterea accizelor la alcool și tutun și multe altele.

„Este foarte clar că avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate şi implementate în conformitate cu realitatea pe care o trăim. Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât şi protejarea locurilor de muncă şi angajamentul nostru pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri şi dezvoltării economice, într-un cadru fiscal cât se poate de agregat la nevoile şi situaţia curentă”, a spus Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Premierul Ciuca a vorbit despre modificarea Codului Fiscal in Romania
Premierul Ciuca a vorbit despre modificarea Codului Fiscal in Romania

Codul Fiscal va fi în concordanță cu măsurile asumate prin PNRR

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a vorbit și el despre modificările care urmează să fie aduse Codul fiscal. Reprezentantul guvernului a spus că măsurile vor ține cot de angajamentele asumate prin PNRR, dar și de statutul de mebru NATO al României.

„Proiectul prevede o serie de ajustări ale Codului Fiscal, care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România, în PNRR, în programul de guvernare şi în ceea ce înseamnă statutul de membru NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării armatei române şi îmbunătăţirea securităţii naţionale, în contextul războiului din Ucraina. Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede pe de o parte protejarea cetăţenilor României care au statutul de salariaţi şi au veniturile de până în 4.500 de lei, şi în acest scop avem o serie de deduceri şi pentru salariaţii care au în întreţinere alte persoane, inclusiv copii”, a spus el.

Ajutor pentru tineri și părinți

Ministrul de Finanţe a vorbit despre facilitățile pe care le vor avea tinerii de până în 26 de ani, care vor avea o deducere de 15% din impozit pentru a crește numărul angajaților din acest segment de vârstă. De asemenea, acesta a precizat că românii care  au copii la școală vor primi o deducție de 100 de lei pentru fiecare copil aflat șa școală, indiferent de forma de învățământ, pentru reducerea abandonului școlar.

Câciu a adăugat că, pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, se introduce o reducere de 15% din impozit pentru a creşte şi gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde există un şomaj de natură structurală, dar şi pentru angajaţii care au copii în orice formă de învăţământ, pentru a încuraja trimiterea la şcoală şi evitarea abandonului şcolar. A vorbit însă și despre pierderea unor facilități ale unor companii.

„În contrapondere, în proiectul de Ordonanţă există o serie de ajustări, pe partea de capital şi companii care în fapt nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilităţi, reconversia unor facilităţi acordate în anumite zone, care şi-au atins deja elementul de potenţial în anii care au trecut. În acest moment, sunt solicitate a fi eliminate şi de către Comisia Europeană şi în PNRR, dar şi de către o foarte mare parte a mediului de afaceri”, a adăugat ministrul. „Eu nu le-aș zice eliminarea de facilităţi, ci eliminarea de excepţii, pentru că parte dintre ele sunt excepţii”, a completat premierul Ciucă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...