Premieră pentru România, care va fabrica rachete interceptoare SkyCeptor

Elena Avramescu 04.05.2022, 12:16
Premieră pentru România, care va fabrica rachete interceptoare SkyCeptor

România urmează să fabrice rachete interceptoare SkyCeptor, după ce în cursul zilei de miercuri a fost semnat memorandumul de înţelegere între Romarm, Electromecanica şi Raytheon, în prezenţa miniştrilor Economiei şi Apărării. SkyCeptor reprezintă un interceptor dezvoltat cu scopul de a apăra împotriva rachetelor balistice şi de croazieră.

Ce sunt rachete interceptoare SkyCeptor

Memorandumul de înţelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. şi Raytheon Missiles & Defense a fost semnat miercuri, la Ploieşti, iar prin prisma acestuia Electromecanica Ploieşti şi Raytheon vor fabrica în România rachete interceptoare SkyCeptor.

„Conflictul militar de la graniţa României ne-a demonstrat că dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu industria de apărare între statele NATO şi ale Uniunii Europene reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, miercuri dimineaţă, la Ploieşti, în cadrul ceremoniei de semnare a memorandumului de înţelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. şi Raytheon Missiles & Defense, desfăşurată la sediul Electromecanica Ploieşti, potrivit Adevărul.

În plus, se pare că memorandumul este doar un prim pas în dezvoltarea parteneriatului strategic pe termen lung între Electromecanica Ploieşti, Romarm şi Raytheon, a adăugat ministrul Economiei.

„Mai sunt câţiva paşi pe care trebuie să-i facem astfel încât producţia să înceapă cât mai curând posibil. Producţia înseamnă şi investiţii din partea română şi ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica şi directorul general al Romarm e că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi astfel încât România să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în acest domeniu. Utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina, cu siguranţă nu putem să discutăm de aşa ceva pentru că un astfel de proces va dura”, a mai spus Florin Spătaru, potrivit sursei citate.

Tot Florin Spătaru a mai spus că după semnarea memorandumului, rachetele interceptoare urmează să fie livrate pe piaţa internă, dar şi pe cea externă. Este, totodată, și un sprijin al poziţionării României ca un furnizor strategic în Europa şi în mediul internaţional de echipament militar.

Ce sunt rachete interceptoare SkyCeptor
Rachete interceptoare SkyCeptor

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că vrea să vada mai des un eveniment precum cel de miercuri de la Ploieşti, în care România nu doar achiziţionează armament, dar semnează și memorandumuri prin care se valorifică infrastructura din domeniul apărării.

„Sunt foarte bucuros să particip, în calitate de beneficiar, la un eveniment pe care l-aş vrea multiplicat de zeci de ori, de sute de ori: acela în care, ca Minister al Apărării Naţionale, şi semnăm doar contracte de achiziţii, ci semnăm şi memorandumuri, suntem prezenţi la semnarea unor memorandumuri prin care aducem tehnologie în România şi, pe de altă parte, încercăm să valorificăm inteligenţa românească şi infrastructura noastră din industria de apărare. (…)

Sunt foarte bucuros să constat un lucru pe care-l ştiam din istorie dare care se vede foarte simplu aici: se spune că războaiele se întâmplă, din nefericire, dar au şi puţine efecte pozitive: acelea că accelerează istoria. (…) Sunt bucuros că Electromecanica Ploieşti este un partener şi poate fi un partener pentru un atât de important jucător pe piaţa mondială a apărării. Raytheon Technologies este pentru Ministerul Apărării Naţionale un partener foarte important, avem foarte multe proiecte de achiziţii, avem colaborări excepţionale cu unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa industriei de apărare mondială”, a afirmat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale crede că industria românească de apărare are toate posibilităţile, dar şi energiile interne pentru a se transforma într-o important piesă a economiei naţionale.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...