Premieră la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța. 60 de studenți străini vor descoperi tainele navigației alături de colegii români

Ioana Constantin 04.10.2021, 13:39

Studenți străini vor descoperi tainele navigației sub atenta îndrumare a profesorilor celei mai prestigioase unități de învățământ superior de marină militară din țară. Astăzi au fost prezenți la deschiderea noului an universitar și au facut și primii pași de defilare.

60 de studenți străini vor descoperi tainele navigației a Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța

Anul acesta emoțiile bobocilor, ale părinților și ale cadrelor didactice au fost cu atât mai mari, cu cât manifestarea s-a desfășurat în condiții de pandemie, cu măsuri sanitare stricte. Studenții au purtat măsti de protecție iar distanța a fost cuvântul de ordine. Și a fost la fel și în cazul părinților. Emoțiile au fost însă la fel de mari prntru toți deopotrivă.

Nu mă pot abține la astel de activități. Sunt mândră, liniștită și onorată. Da, și-a dorit, bunicul lui este colonel în rezervă, a declarat mama unui student pentru impact.ro.

I-a plăcut milităria, este foarte decisă, ambițioasă, ordonată. Cred că fiecare copil își alege drumul în viață, cel pe care îl vrea. Dacă ea a fost decisă, eu o susțin, ne-a spus mama unei alte studente.

70 de boboci au ales anul acesta să îmbrace haina militară. Sunt înalți, frumoși și plini de vise. Vor să devina ofițeri de marină și să navige pe mările și oceanele lumii. Iar astăzi au pășit pentru prima oară pragul Academiei Navale. Tinerii au dat onorul cu încredere, dar și cu emoție. Bobocii de astăzi vor deveni peste câțiva ani niște profesioniști care vor cutreiera mările și oceanele sau militarii care ne vor apăra granițele maritime.

60 de studenti straini vor descoperi tainele navigatiei a Academia Navala Mircea cel Batran din Constanta
Studenti la Academia Navala Mircea cel Batran din Constanta

Am ales aceasta carieră pentru că mi se pare una stabilă și respectată, iar academia oferă multe oprtunități și în timpul facultății, și după. Fratele meu a terminat și m-a îndrumat. Mi-a fost puțin teamă dar cu timpul, cu ajutorul colegilor, m-am adaptat, a declarat Monica Tănase, studentă anul 1.

Am ales această academie pentru posibilitățile oferite, îmi place marea, să călatoresc, orașul Constanța este minunat, aici m-aș stabili. Am fost de multe ori la mare, eu sunt de aproape de Dunăre și sunt familiarizat. Am o mare bucurie și mă simt patriot și îmi place atunci cand îmbrac haina militară, a spus și Stanciugelu Robert, student.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Alături de stundenții români, timp de șase luni vor descoperi tainele meseriei de marinar și 60 de studenți străini. Vin din Lituania, Polonia și Bulgaria. Recunos că până și pașii de defilare sunt diferiți în România, dar sunt optimiști și speră să se adapeze rigorilor militare din țara noastră în cel mai scurt timp. Și-au propus ca pe lângă studiu să învețe limba română și să descopere frumusețile orașului de la malul mării.

Nu ne-a fost diferit sp ne adaptam, este cumva similar. Dar nu avem atât de multe speach-uri. Ca și impresie, totul este diferit de țara noastră, dar omenii sunt prietenoși și deschiși, a declarat Piotr Szreder, student din Polonia.

Îmi place în Romania, am deja prieteni aici și de asta am și ales să studiez aici. Avem programe similare și va fi o bună experiență. Vreau să invăț limba română, a spus Giorgi Todorov Lolov, student din Bulgaria.

Suntem din Lituania, studiem navigația. Nu știam nimic despre România. Este pentru prima oară pentru mine. Am venit duminica trecuta, avem o saptămână, îmi plac oamenii, sunt foarte prietenoși și ospitalieri. Sper să îmi largesc orizontul, nu vreau sa învăț ceea ce învățam la noi, vreau să aflu lucruri noi, diferite, acesta este scopul meu, a mărturisit Vilus Buta, student din Lituania.

Și anul acesta, din păcate, pandemia de Covid i-a determinat pe reprezentanții Academiei Navale să modifice programul de studiu. Astfel că multe dintre cursuri se vor face online.

Anul acesta vom începe școala așa cum se știe în condiții de pandemie, de restricții pentru secția militară pentru că studenții sunt testați și vaccinati în proporție 95%, vor avea activitățile de laborator față în față iar cei de la civil, hibrid, cursuri online și seminarii față în față. Se anunță încă un an dificil, mai dificil ca anul trecut, studenții civili vaccinați nu sunt mulți, undeva la 40%, cu toate acestea sperăm să menținem pentru cât mai mult timp învățământul în formatul propus, a declarat Alecu Toma, rector Academia navală Mircea cel Bătrân.

În anul universitar 2021 – 2022, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” sunt înscriși 1.411 studenți la programele de licență, 380 militari și 1031 civili, 362 de studenți la programele de masterat și 66 de aspiranți care urmează cursul de bază.

Urmăriți Impact.ro și pe