Premieră în fotbal. De ce a decis un arbitru să arate cartonașul alb în timpul meciului, momentul a fost aplaudat de suporteri

Anca Manolica 23.01.2023, 15:20
Premieră în fotbal. De ce a decis un arbitru să arate cartonașul alb în timpul meciului, momentul a fost aplaudat de suporteri

Premieră în fotbalul internațional! S-a întâmplat la un meci din Portugalia, acolo unde arbitrul a decis, pentru prima dată în istoria acestui sport, să arate cartonașul alb. De ce a luat această decizie, ce semnifică el. A stârnit un val imens de reacții în toată lumea.

Moment fără precedent pe terenul de fotbal

De la Cupa Mondială FIFA din 1970, fanii fotbalului s-au obișnuit ca arbitrul să poată acorda cartonașe galbene și roșii doar jucătorilor care au comis o infracțiune. Cu toate acestea, oficialii au acum o altă armă în arsenalul lor, cartonașul alb.

Iar acesta a fost și folosit, pentru prima dată în istorie. S-a întâmplat în Portugalia, în timpul meciului de fotbal feminin dintre Benfica și Sporting Lisabona, de sâmbătă, 21 ianuarie 2023.

Ridicarea sa a avut loc în timp ce Benfica conducea cu 3-0 împotriva rivalelor din oraș și a fost necesară atunci când personalul medical de la ambele echipe a intrat pe teren pentru a asista un fan căruia i s-a făcut rău. Femeia în cauză s-a plâns că se simțea rău în prima parte a meciului, motiv pentru care taberele medicale s-au unit pentru a încerca să o ajute.

Cartonașul alb, arătat pentru prima dată în istoria fotbalului
Cartonașul alb, arătat pentru prima dată în istorie

Cartonașul alb, arătat pentru prima dată în istoria fotbalului

În urma acestei acțiuni, arbitrul a acordat un cartonaș alb ambelor echipe, în semn de recunoaștere a spiritului sportiv al acestora. Acordarea cartonașului a fost aclamată și aplaudată de publicul spectator de pe Estadio da Luz.

După cum relatează JOE, acesta este menit să arate recunoașterea cluburilor pentru actele de fair-play din timpul unui meci, în încercarea de a „îmbunătăți valoarea etică în acest sport”.

Cartonașul alb a fost introdus în Portugalia alături de multe inițiative ale FIFA din ultima vreme. Organismul internațional de conducere a fotbalului a introdus, de asemenea, înlocuitori pentru contuzii în joc, precum și timpi de întrerupere mai lungi, care a fost cel mai notabil în timpul meciurilor din faza grupelor la Cupa Mondială 2022 din Qatar.

A stârnit un val imens de reacții în toată lumea

„Arbitrul arată cartonașul alb în meciul Benfica – Sporting, pentru a-și arăta recunoștința pentru staff-ul medical. Benfica avea 3-0 în minutul 44, când ambele staff-uri medicale au fugit pentru a-i acorda primul ajutor unui fan care leșinase în tribune.

Când totul s-a încheiat cu bine, arbitrul Catarina Campos le-a arătat cartonașul alb medicilor celor două echipe și a fost aplaudată de fanii aflați în tribune pe Estadio da Luz. Inițiativa face parte din Planul Național pentru Etică în Sport și a fost îmbrățișată și de Federația Portugheză de Fotbal.”, au scris cei de la ESPN.

Citește și: Arbitru suspendat pe viață după un meci în Serbia. Motivul uluitor al măsurii

„Un arbitru portughez a scris istorie în weekend: a arătat cartonașul alb în timpul meciului feminin din Cupă, dintre Benfica și Sporting. La un moment dat, la 3-0 pentru Benfica, unei persoane i s-a făcut rău.

Staff-urile medicale ale celor două echipe au intervenit rapid pentru a oferi primul ajutor, iar centralul le-a arătat ambelor echipe cartonașul alb. Momentul a fost aplaudat de fanii prezenți pe Estadio da Luz. Benfica a câștigat, în cele din urmă, cu 5-0.”, a transmis și Sports Illustrated.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...