Premieră absolută în România. Cum vor susține, de fapt, elevii examenele în această vară

Redacția IMPACT 20.05.2020, 09:07
Premieră absolută în România. Cum vor susține, de fapt, elevii examenele în această vară

Modul de desfășurare al examenelor pentru elevii din anii terminali se dovedește a fi unul fără precedent în România. Monica Anisie, ministrul Educației a venit cu o decizie care nu s-a mai adoptat până acum. Despre ce este vorba?

Ce premieră include ordinul comun emis de ministrul Educației și ministrul Sănătății. Ce se schimbă pentru elevi

Atât la examenele de Evaluare Națională, cât și la cele de Bacalaureat, elevii vor fi supravegheați și de câte un cadru medical. Mai mult, potrivit unui ordin comun emis de ministrul Educației și ministrul Sănătății, participarea elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a la cursurile de pregătire, programate să se desfășoare în perioada 2-12 iunie 2020.

Cum se vor desfășura examenele pentru elevii din anii terminali. Foto: Unsplash
Cum se vor desfășura examenele pentru elevii din anii terminali. Foto: Unsplash

„Deja am emis un ordin de ministru comun cu Ministerul Sănătăţii care va fi publicat astăzi în Monitorul Oficial – pentru că s-a schimbat starea de urgenţă în stare de alertă, avem o lege nouă – (…) şi acolo sunt prevăzute toate măsurile prevenire şi de combatere a îmbolnăvirilor. Avem acolo prevăzut în mod clar care sunt responsabilităţile Ministerului Educaţiei, inspectoratelor şcolare, unităţilor de învăţământ şi direcţiilor de sănătate publică.

Am discutat cu domnul ministru al Sănătăţii şi în fiecare unitate de învăţământ va exista un cadru medical care va supraveghea tot acest proces de revenire la cursurile de pregătire, dar şi procesul de examene naţionale”, a declarat Monica Anisie, la TVR 1, citat de Agerpres.

Ministrul Educației a subliniat, din nou faptul că participarea elevilor, din anii terminali, la aceste ore de pregătire este opțională.

„Vom redeschide şcolile prin aceste cursuri de pregătire pentru elevii din clasele de a VIII-a şi a XII-a tocmai pentru că aceştia au nevoie în această perioadă de o revenire şi o reîntâlnire cu profesorii. (…) Revenirea la aceste cursuri este una opţională. Cred că trebuie elevul să se reobişnuiască cu spaţiul şcolii, dar să fie şi susţinut emoţional de profesori. (…)

Odată cu revenirea la şcoală vom lua şi măsurile de siguranţă pentru că de aici am pornit de fapt, de la temerile pe care le au elevii sau părinţii. Această revenire este una opţională şi părintele este cel care evaluează starea de sănătate a copilului, dar şi ceea ce se află în familie, membrii familiei care ar putea fi în grupa de risc”, a explicat Monica Anisie, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe