Prăjitura Pavlova, cum să o faci acasă. Desertul e special, pașii pe care să-i respecți

Ioana Bucur, Anca Lupescu 26.08.2021, 15:13
Prăjitura Pavlova, cum să o faci acasă. Desertul e special, pașii pe care să-i respecți

Prăjitura Pavlova a luat cu asalt cofetăriile din toată lumea, iar rețelele de social media sunt pline de fotografii cu farfurii în care desertul este așezat cu grijă, cu doar câteva momente înainte de a fi savurat cu fiecare linguriță. Puțini au curajul să o prepare și acasă, fără să își dea seama că nu este atât de dificil pe cât ar crede.

Cum se prepară prăjitura Pavlova

Chiar dacă cere ceva mai multă atenție în timpul preparării, prăjitura Pavlova a devenit o adevărată vedetă în rândul celor mai cunoscute rețete de dulciuri și desert.

Pentru cei care vor să își surprindă familia, prietenii sau musafirii cu un desert spectaculos, rețeta de Pavlova de la mai jos este cea mai bună variantă.

Ingrediente

 • patru albușuri proaspete
 • o priză de sare extrafină
 • 160 de grame de zahăr tos fin
 • un plic de zahar vanilat sau o linguriță de extract de vanilie
 • două linguri de oțet de 9 grade
 • 20 de grame de amidon de porumb
 • 700 de grame smântână pentru frișcă
 • două linguri de zahăr pudră vanilat
 • fructe (căpșuni și kiwi, piersici, zmeură, portocale)
 • opțional, un sos de fructe (sugestie: 100 de grame de
 • căpșuni, două linguri de zeamă de lămâie și două linguri de zahăr tos)

Prăjitura Pavlova

Cum se prepară prăjitura Pavlova

 • Blatul de bezea

Primul pas constă în aprinderea cuptorului și setarea temperaturii la 120 de grade Celsius. Cât timp se încinge, se bat albușurile spumă cu sarea, până se întăresc și cresc în volum ca zăpada. Treptat, se adaugă zahărul tos, în timp ce se bate în continuare cu mixerul la viteză mare.

În cazul în care optați pentru zahăr vanilat, acesta se adaugă tot acum. În schimb, extractul de vanilie se pune la final. Apoi, se adaugă oțetul și se bate până când cristalele de zahăr nu se mai simt deloc. Se adaugă și amidonul și se încorporează în spuma de albușuri, mixând, până se obține o bezea fermă și lucioasă.

Luați apoi o tavă pentru cuptor în care se pune o bucată de hârtie de copt și pe care se desenează un cerc cu diametrul de 22-26 de centimetri, având grijă să fie trasat pe fața mată a hârtiei. Folosind o spatulă, se întoarce coala de hârtie cu partea lucioasă în sus, și, folosind o spatulă, distribuie bezeaua în interiorul cercului. Trebuie să se țină cont de faptul că dacă se fomează un cerc cu diametrul mai mic, bezeaua va fi mai înaltă, deci se va coace ceva mai greu.

Bezeaua se lasă apoi în cuptorul preîncălzit. Dacă este posibil, se recomandă să se pornească și ventilația, pentru că ajută mult la uscarea bezelei. Blatul este gata atunci când se desprinde ușor de pe hârtia de copt, deci ar trebui să stea la cuptor cam o oră și jumătate. Apoi, se lasă blatul la răcit bine de tot.

 • Asamblare

Este important ca smântâna pentru frișcă să fie foarte rece în momentul în care este bătută și să aibă în compoziție cel puțin 32% grăsime. Se bate smântâna pentru frișcă rece până când începe să formeze creste la suprafață, după care se adaugă zahărul pudră și se bate în continuare până se întărește bine. Frișca bătută se distribuie într-un strat uniform deasupra blatului de bezea și se dă la rece imediat.

În funcție de cât de moale se dorește a fi blatul de bezea al desertului, se acoperă cu frișcă mai devreme sau mai chiar înainte de momentul servirii. Frișca va înmuia blatul cu atât mai mult cu cât timp stă în contact cu acesta. Apoi, după preferințe, se adaugă sau nu un sos de fructe, apoi se decorează după plăcerea fiecăruia.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...