Prăjitura de Crăciun din Banat. Secretul dulce de pe vremea austriecilor

Badea Violeta 25.12.2021, 18:47
Prăjitura de Crăciun din Banat. Secretul dulce de pe vremea austriecilor

În această perioadă, gospodinele din țara noastră pregătesc cele mai bune prăjituri pentru a le așeza pe masa festivă. În Banat este o tradiție veche de sute de ani cu privire la varietatea de deserturi pentru Sărbători. Multe dintre rețete sunt moștenite de generații întregi. Astfel, noi vă vom prezenta astăzi o rețetă de prăjitură de Crăciun din Banat. Iată cum se prepară acest minunat desert.

Rețetă prăjitura de Crăciun din Banat

Prăjitura de Crăciun din Banat arată incredibil de bine și este foarte bună la gust. Mai mult de atât, acest desert se  prepară și foarte ușor. Noi vă vom dezvălui secretul acestei rețete. Tot ceea ce trebuie să faci este să urmezi cu atenție pașii prezentați mai jos. Iată de ce ingrediente ai nevoie.

Prajitura Baigli
Prajitura Baigli

Ingrediente

Pentru aluat:

  • un kg de făină albă
  • 300 de grame de unt
  • 200 de grame de untură
  • patru gălbenușuri
  • 200 de ml de lapte
  • 200 de grame de zahăr
  • două linguri de smântână
  • 40 de grame de drojdie
  • două plicuri de zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie și o portocală
  • o lingură de esență de rom
  • o linguriță rasă de sare

Pentru umplutură:

  • 250 de grame de mac măcinat
  • 250 de grame de nuca măcinată
  • 400 de grame de zahăr
  • două plicuri cu zahăr vanilat
  • 200 de ml de lapte
  • patru albușuri
  • coaja de la o lămâie
  • o lingură de esență de rom (opțional)

În plus:

  • patru gălbenușuri pentru finisat suprafața
  • făină pentru presărat

Mod de preparare

Pentru început, vom adăuga făina, zahărul, sarea și coaja de lămâie într-un vas. Amestecăm foarte bine untul, untura și făina până când se omogenizează.

Adăugăm maiaua, galbenușurile bătute cu smântână, esența de rom și frământăm foarte bine până când obținem un aluat. Atenție! Acesta nu trebuie să fie sub nicio formă lipicios.

Îl modelăm în formă de bilă. Ulterior, vom înveli bila într-o folie, apoi o vom da la rece pentru circa 30 de minute. Între timp, vom pregăti umpluturile. Împărțim laptele în două crăticioare și dăm în clocot cu zahărul.

După ce s-a topit zahărul, vom adăuga nuca într-una dintre crăticioare și macul în cealaltă. Amestecăm foarte bine până când obținem o compoziție groasă.

Dăm de pe foc și în fiecare dintre umpluturi adăugăm câte un plic de zahăr vanilat. La umplutura de nucă, vom adăuga o lingură de esență de rom, iar la cea de mac punem coaja rasă de lămâie. Amestecăm foarte bine până se omogenizează.

Batem albușurile până obține o spumă albă. Împărțim între cele doua compoziții, amestecându-le foarte bine. La final, cele două compoziții trebuie să aibă o consistență lipicioasă.

Mai departe, vom scoate aluatul din frigider și îl așezăm pe masa de lucru, dar nu înainte de a presăra făină pe acea suprafață.

Împărțim aluatul în opt părți egale. Vom întinde fiecare parte cu sucitorul, după care o vom unge cu umplutură. Îndoim laturile și rulăm bine.

Așezăm câte patru beigli în tavă și ungem cu gălbenuș de ou pe deasupra. Așteptăm aproximativ cinci minute, apoi introducem tava la cuptorul preincălzit la o temperatură de 180 de grade Celsius pentru circa o jumătate de oră. Spor la treabă și poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe