Prăjitură cu mere şi vanilie este un adevărat deliciu. Blatul pufos, crema fină, fructele coapte și alunele crocante garantează un răsfăț culinar de care vor fi încântați atât copiii, cât și adulții.
Acestea sunt ingrediente pentru un blat copt într-o tavă cu dimensiunile de 40×32 de centimetri. Într-o tavă mai mică, prăjitura poate ieși mai înaltă.
Mai întâi, se pun făina amestecată cu drojdia într-un vas, iar în centrul compoziției se adaugă zahărul, zahărul vanilat, oul și unutl moale. Se toarnă treptat laptele călduț și se frământă.
Atunci când aluatul capătă consistență se adaugă sarea și se frământă în continuare până devine elastic. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă la dospit pentru aproximativ 45 de minute sau până își dublează volumul.
Într-o oală se fierbe zahărul amestecat cu apa, la foc mic, până când se topesc toate cristalele, iar lichidul capătă o nuanță aurie. Ar trebui să se întâmple acest lucru în aproximativ 10 minute.
Apoi, se adaugă alunele de pădure și se amestecă la foc mic pentru încă unul sau două minute, după care se răstoarnă tot pe o foaie de hârtie de copt. Se lasă la răcit. Abia după ce se răcește se toacă în bucățele potrivite.
Se amestecă laptele și smântâna și se încălzesc pe foc mic, timp de câteva minute. Nu trebuie să ajungă la fierbere, ci doar să se încălzească bine.
Într-o oală se amestecă gălbenușurile, zahărul, semințele din păstaia de vanilie și făina. Apoi, se toarnă treptat laptele cald și se amestecă.
Se pune oala la fiert pe foc mic, amestecând fără încetare, timp de aproximativ 10 minute sau până când se îngroașă. Se oprește focul, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la răcit.
Se întinde aluatul pe blatul de lucru pudrat cu făină, astfel încât să se formeze o foaie groasă de aproximativ 1,5 centimetri. Aceasta se așază apoi în tava tapetată cu hârtie de copt.
Apoi, pe suprafața aluatului se întinde crema de vanilie, iar deasupra se pune un strat de felii subțiri de mere. Se adaugă crocantul cu alune și câteva cuburi de unt, din loc în loc. Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute.
După ce se scoate tarta cu mere din cuptor, se lasă la răcit pentru aproximativ 10 minute, pentru ca stratul de cremă de vanilie să se întărească puțin. Se poate servi călduță, simplă sau cu înghețată de vanilie, dar și rece. Încearcă și rețeta de tort cu mere și cremă de vanilie!