Praf saharian peste România în luna februarie. Anunțul făcut de meteorologi

Beatrice Dumitru 22.02.2023, 15:01
Praf saharian peste România în luna februarie. Anunțul făcut de meteorologi

Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS) urmărește concentrațiile de praf care provin din Deșertul Sahara și călătoresc în sud-vestul și vestul Europei începând cu 20 februarie. Norul de praf saharian la scară largă a traversat Peninsula Iberică și va ajunge și peste România. Ce spun meteorlogii despre praful saharain.

Când va ajunge praful saharian în România

Cu toții ne amintim de acești nori de praf din ultimii ani, care fac cerul portocaliu și acoperă mașinile cu nisip. Pentru prima dată în acest an, o cantitate mare de praf din Sahara a fost detectată peste Europa, iar particulele vor ajunge în Europa Centrală și de Est, a declarat Serviciul Copernicus al UE de monitorizare a atmosferei.

Potrivit previziunilor realizate de administratorii programului Copernicus, praful provine din Africa de Nord, a ajuns deja în Peninsula Iberică şi se îndreaptă spre Franţa și apoi spre nordul și centrul Europei în zilele următoare, perioadă în care praful saharian va ajunge și în România.

Praf saharian peste România în luna februarie. Anunțul făcut de meteorologi
Praful saharian va ajunge în România.

Nu este neobișnuit să monitorizăm praful saharian prin Europa în această perioadă a anuluiEfectul tipic este un cer roşu sau portocaliu, dar există şi potenţialul de a influenţa negativ calitatea aerului la nivelul solului, mai ales în Portugalia şi Spania„, a declarat unul dintre cercetătorii care participă la programul Copernicus, Mark Parrington.

Unde va mai ajunge praful saharian

Praful suflat de vânt continuă să fie activ în Sahara, iar monitorizarea efectuată de CAMS arată modul în care aceste episoade de praf pot afecta calitatea aerului în regiunile prin care trece. Pe 21 și 22 februarie, prognozele CAMS arată că praful saharian traversează Franța înainte de a se muta mai în părțile centrale și de est ale Europei, ajungând în Marea Mediterană mai târziu, în cursul săptămânii.

Impactul prafului din Sahara ar putea afecta sănătatea omului și sectorul energetic, au precizat oamenii de ştiinţă europeni, iar alergiile, de exemplu, ar putea fi exacerbate. Particulele de praf din atmosferă ar putea afecta, de asemenea, generarea de energie solară.

Serviciul de monitorizare atmosferică este unul dintre câteva componente ale programului Copernicus. Printre altele, furnizează date despre atmosferă, oceane, pământ, schimbări climatice, securitate și energie obținute din imagini din satelit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...