Practica ciudată care trădează starea turismului românesc: hoteluri cu sute de camere, la vânzare, din Brașov, în centrul Bucureștiului

Gabriel Peneș 28.09.2022, 17:03
Practica ciudată care trădează starea turismului românesc: hoteluri cu sute de camere, la vânzare, din Brașov, în centrul Bucureștiului

Practica ciudată care trădează starea turismului românesc. Deși 2022 a fost un an mult mai bun, conform datelor statistice, pentru industria hotelieră și HORECA, în general, mulți proprietari de hoteluri și de pensiuni n-au reușit să-și revină după pierderile suferite în cei doi ani de pandemie. Este și motivul pentru care destule astfel de afaceri sunt scoase la vânzare în speranța recuperării măcar a unei părți din investiția făcută.

Practica ciudată care trădează starea turismului românesc

În date statistice seci, turismul românesc pare a-și fi revenit în 2022 după cei doi ani de pandemie. Conform Institutului de Statistică citat de stirileprotv.ro, cifrele din iunie 2022 se apropie de cele din 2019, cel mai bun an turistic dinainte de pandemie. Astfel, numărul turiștilor din România a crescut cu 34% față de iunie 2021, depășind un milion de turiști. Dintre aceștia, 14% au fost străini, în număr de 153.000, dublu față de aceeași lună a anului trecut.

În semestrul I al anului 2022, față de același semestru al anului anterior, turismul din România a înregistrat o creștere de 35,4% ca număr de sosiri. Din partea turiștilor români, sosirile au crescut cu 23,5%, în timp ce din partea celor străini, creșterea este de 221,2%. Din totalul sosirilor, 85,8% au fost turiști români.

În prima jumătate a anului 2022, România a fost vizitată de 4,4 milioane de turiști, dintre care 630.000 fiind din afara țării. În topul țărilor de proveniență se află Germania, Israel, Italia, Statele Unite și Franța. Orașele preferate de turiștii străini sunt București și zona Ilfov, urmate de județele Brașov, Cluj, Sibiu și Iași, mai scrie sursa citată.

Hoteluri cu sute de camere, la vânzare, din Brașov, în centrul Bucureștiului

În ciuda datelor oferite de statistică, mulți proprietari de hoteluri și de pensiuni n-au reușit să-și revină după cei doi ani de pandemie, când aceste afaceri au fost greu încercate. Acest lucru rezultă și din anunțurile de vânzare postate pe platforma de imobiliare, Storia.ro.

Astfel, un hotel de 4 stele din București, situat în apropiere de Piața Unirii și Palatul Parlamentului este oferit spre vânzare pentru 8,5 milioane de euro. Hotelul are un singur corp de clădire, o capacitate de 78 camere, fiecare fiind dotată cu aer condiționat și echipate cu linie telefonica directa, mini bar, cablu TV, set baie.

Pe un alt site de imobiliare, în luna august, a fost scos la vânzare și hotelul Capital Plaza, pentru 18 milioane de euro. Acesta este amplasat pe Bulevardul Iancu de Hunedoara. Hotelul are 95 de camere și a fost deschis în 2009.

Și în Brașov, un hotel de 4 stele, poziționat în apropierea cartierelor de afaceri, culturale și comerciale ale orașului, este oferit spre cumpărare. Construcția are 114 camere și apartamente, 3 săli de conferință modulare, cu capacitate de 200 persoane, o sală High Class Business Meetings.

Hotelul are și un restaurant cu capacitate de peste 100 de locuri, precum și un centru Spa, cu sală de fitness, saună umedă, saună uscată, sală de masaj. Prețul cerut este de 14, 4 milioane de euro.

Casa Stavros poate fi cumpărată cu 4 milioane de euro

În Poiana Brașov este gata să-și schimbe proprietarul un hotel cu un domeniu de 17.000 mp, cu posibilitatea de parcelare în 3 loturi. Suprafața construită este de 4.000 mp, iar prețul cerut este de 9 milioane de euro.

La Mamaia, pentru 7 milioane de euro a fost scos la vânzare Hotel Delfin situat la 50m de plajă și la aproximativ 100m de Satul de Vacanță. Are 150 de camere ce sunt dispuse pe 4 etaje, 10 dintre ele fiind destinate personalului administrativ. Hotelul deține autorizare de construcție a încă unui etaj și de montare a liftului.

Și Casa Stavros, de lângă stațiunea 2 Mai de pe litoral, cu 50 de spații de cazare, a fost scoasă la vânzare, în luna august. Compania care deține afacerea a decis să scoată la vânzare spațiul hotelier pentru nu mai puțin de 4 milioane de euro.

De asemenea, în apropiere de orașul Arad, la 70 km distanță, se află cea mai scumpă proprietate din domeniul turismului, de pe Storia.ro, cu o suprafață totală de 150 ha, compus din: teren intravilan, livadă atestată ecologic, pădure și pășune.

Partea afacerii legată de turism e livrată „la cheie” și include: un restaurant cu terase, cu 150 de locuri în total, 40 de locuri de cazare, o sală de conferință complet utilată, de 70 de locuri, precum și două piscine exterioare cu apă caldă, una pentru copii și una pentru adulți, un loc de joacă pentru copii, un subsol pregătit pentru un viitor SPA. Prețul dorit de proprietar este de 15 milioane de euro.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....