Poziția universităților din România după ce Parlamentul a votat interzicerea în școli a referirilor la identitatea de gen. Planul lui Klaus Iohannis

Raluca Juncu 17.06.2020, 16:30

Un proiect controversat adoptat marți de Senatu include interzicerea referirii la identitatea de gen în școli și universități, la propunerea unui parlamentar PMP. Marile instituții de învățământ din România reacționează dur după modificările aduse la Legea Educației.

„Este un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere”

Universitățile din țară contestă proiectul de lege adoptat ieri de Senatul României care prevede ca referirile ce țin de identitatea de gen să fie complet interzise în școli, licee și marile centre universitare. Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca se pronunță împotriva oricărui tip de intruziune politică sau ideologică ce ar putea interveni în cadrul activităților din cadrul instituției.

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Sursa foto: Facebook/ Universitatea Babeș Bolyai
Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Sursa foto: Facebook/ Universitatea Babeș Bolyai

„Am constatat cu stupefacţie că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, >”, au spus reprezentanţii UBB.

Și Universitatea din București a reacționat dur la amendamentul introdus de senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău și licențiat în Psihologie Specială în SUA, care prevede că „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

„Universitatea din București dezavuează orice inițiativă de subminare a autonomiei universitare și solicită tuturor actorilor responsabili din viața socială și politică a țării să apere acest drept câștigat acum mai bine de 30 de ani în România (…)

Amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale, aprobat ieri în Parlamentul României, contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară. Textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere”, au scris reprezentanții UB pe site-ul oficial al instituției.

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) consideră, de asemenea că amendamentul introdus la Legea educației naționale reprezintă o încălcare flagrantă a autonomiei universitare.

„Este regretabil faptul că subiecte importante, cu consecințe deosebite pentru societatea românească, se legiferează într-o manieră superficială, fără înțelegerea conceptelor și fără consultarea partenerilor sociali relevanți, în speță comunitatea științifică academică. (…)

Textul adoptat contrazice principiul constituțional al egalității de șanse (art. 16) și pe cel al libertății de exprimare (art. 30/1), Legea pentru prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare (137/2000), Legea egalității de șanse între femei și bărbați 202/2002. În plus, vine în contradicție cu o multitudine de acorduri internaționale la care România este parte semnatară, precum CEDAW (Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor a ONU, 1979) și cu legislația Uniunii Europene”, a scris conducerea SNSPA pe site-ul oficial.

După criticile aduse în spațiul public, Klaus Iohannis nu intenționează să promulge legea prin care se interzice în școli și universități orice referire la identitatea de gen, potrivit unor surse Digi24.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe