EXCLUSIV

Poziţia Colegiului Medicilor, după ce un doctor din provincie a anunțat că nu mai consultă pacienți nevaccinați. ”Nu există legislație în acest sens!” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 18.06.2021, 17:35
Poziţia Colegiului Medicilor, după ce un doctor din provincie a anunțat că nu mai consultă pacienți nevaccinați. ”Nu există legislație în acest sens!” EXCLUSIV

Discriminarea nu are ce căuta în tratarea pacienţilor. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, avertizează asupra faptului că doctorii nu pot refuza la tratament pacienţii care evită să se vaccineze împotriva COVID-19.

„Vaccinarea este benevolă şi, ca atare, nu are caracter de obligativitate”

Colegiul Medicilor din România (CMR) susţine că discriminarea nu trebuie să-şi găsească loc printre metodele de tratare ale pacienţilor, indiferent de sexul, vârsta, starea socială sau boala de care suferă cei ce apelează la servicii medicale de orice tip.

Mai mult, având în vederea efectele actualei pandemii de COVID-19, CMR avertizează că nu se poate face niciun fel de diferenţiere între pacienţii care s-au vaccinat deja şi cei care încă nu au făcut acest pas.

“Nu am informaţii până la această oră potrivit cărora să existe medici de familie sau orice altă categorie care să le impună pacienţilor să vină la cabinet doar dacă se află în posesia unui act oficial care să le ateste vaccinarea contra COVID-19 sau care să aibă un test negativ cu privire la aceeaşi boală. Refuz să cred că există aşa ceva, în condiţiile în care ştie toată lumea că vaccinarea este benevolă şi, ca atare, nu are caracter de obligativitate!”, a declarat pentru impact.ro Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Impact.ro i-a dezvăluit acestuia existenţa unui coleg, medic de familie, care şi-a anunţat foarte recent pacienţii, printr-un anunţ pus la propriul cabinet, că începând cu data de 1 iulie “va consulta doar persoanele vaccinate sau persoanele nevaccinate care vor prezenta rezultatul negativ al unui test antiCOVID-19”. În lipsa acestor documente, test sau adeverinţă, medicul în cauză, preciza că “nu se va mai realiza consultaţia”.

Daniel Coriu afirmă însă contrariul: “Nu cunosc să existe în acest moment o legislaţie de specialitate care să permită vreunui medic să poată lua o asemenea decizie. Nu ne-am mai confruntat cu un asemenea caz, ca cel pe care ni-l semnalaţi, şi ca atare vom avea nevoie de timp pentru a efectua, la rândul nostru, cercetări. Ceea ce pot afirma este că medicii au obligaţia de a nu face discriminări în rândul pacienţilor lor. Actul medical nu e condiţionat de cele pe care ni le-aţi prezentat. Dimpotrivă, noi medicii, în calitatea noastră de profesionişti, avem obligaţia de a ne lua toate măsurile de protecţie, dacă avem suspiciuni legate de o boală anume. Dar altfel, actul medical trebuie să fie dezlegat de acest tip de condiţionare!”.

Premierul Citu lauda campania de vaccinare a Romaniei
Poziţia Colegiului Medicilor, după ce un doctor din provincie a anunțat că nu mai consultă pacienți nevaccinați. ”Nu există legislație în acest sens!” EXCLUSIV

Ce măsuri se vor lua în cazul medicului care refuză pacienţii nevaccinaţi

Actualul preşedinte al Colegiului Medicilor, medic primar cu specializare în hematologie clinic şi doctor în medicină, mai spune şi că nu trebuie uitat nici amănuntul conform căruia şi doctorii sunt tot oameni, care pot avea păreri personale, iar mulţi dintre ei îşi susţin cu tărie convingerile personale.

“Există circa 55.000 de medici în România la ora actuală. Fiecare cu opinia sa, unele în rând cu lumea, altele mai exotice, iar altele care tind să sfideze normele de bun simţ”, mai spune acelaşi Daniel Coriu.

Şeful CMR a mai precizat că va analiza situaţia semnalată cu atenţie şi că vor oferi detalii în cazul în care se va impune oficializarea acesteia, pentru ca breasla să cunoască o anume stare de lucruri. Pe de altă parte, statisticile ne arată că nu toţi angajaţii din sistemul medical au ales să se vaccineze împotriva COVID-19, deşi s-au numărat printre categoriile care au putut face acest lucru încă de la finele anului trecut.

Până la sfârşitul lunii mai, circa 88,5% dintre angajaţii din sistem se vaccinaseră. Spitalul Universitar din Capitală avea la acea dată, spre exemplu, mai bine de jumătate din personal care refuza să se vaccineze.

Urmăriți Impact.ro și pe