Poziția care îți face mai mult rău decât bine: ai crede că te relaxezi, dar e mai complicat

Gabriel Peneș 27.03.2023, 15:33
Poziția care îți face mai mult rău decât bine: ai crede că te relaxezi, dar e mai complicat

Poziția care îți face mai mult rău decât bine. Foarte mulți oameni obișnuiesc să-și încrucișeze picioarele, simțind că se relaxează astfel. Dar oamenii de știință au descoperit că acest lucru poate veni „la pachet” cu o serie de probleme de sănătate la care nu te gândeai, la prima vedere.

Poziția care îți face mai mult rău decât bine

De obicei, există două moduri de a sta jos și a-ți încrucișa picioarele: unul este să îl treci pe unul peste altul, la nivelul gleznei, celălalt este de la genunchi, poziție cunoscută ca „picior peste picior”. Sunt gesturi aparent banale, folosite aproape de toți oamenii. Dar dincolo de aparențe, se ascunde un adevăr medical mai puțin plăcut.

Oricât de confortabil ar fi să stai picior peste picior, află că nu este un lucru atât de benefic pentru sănătatea ta. Pentru început, studiile arată că statul cu picioarele încrucișate poate duce la modificarea vitezei cu care sângele circulă prin vasele de sânge, ceea ce poate crește riscul formării de cheaguri de sânge.

Majoritatea cercetărilor sugerează că statul picior peste picior este mult mai rău decât încrucișarea gleznelor. Statul în acest fel poate provoca o creștere a tensiunii arteriale din pricina acumulării de sânge în vene, scrie iflscience.com.

De asemenea, această postură poate crește riscul de deteriorare a vaselor de sânge, motiv pentru care, în momentul în care vă măsurați tensiunea arterială, ar trebui să aveți picioarele întinse.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Cu cât stați mai mult timp și mai des cu picioarele încrucișate, cu atât este mai probabil să vă confruntați cu modificări în ceea ce privește lungimea mușchilor. Totodată, această poziție poate provoca o modificare a coloanei vertebrale și a umerilor.

Poziția care îți face mai mult rău decât bine ai crede că te relaxezi, dar e mai complicat
Ca și statul „picior peste picior” și cel cu picioarele încrucișate la nivelul gleznei poate genera probleme de sănătate, oricât de relaxant ar părea

Ai crede că te relaxezi, dar e mai complicat

Şi postura capului poate fi influenţată de acest obicei, deoarece coloana vertebrală este nevoită să stea într-o poziţie anormală pentru a menține centrul de greutate deasupra pelvisului. Același dezechilibru poate fi observat în mușchii pelvisului și în partea inferioară a spatelui, ca urmare a posturii proaste și a stresului și tensiunilor cauzate de picioarele încrucișate.

Cercetările arată, de asemenea, că stând cu picioarele încrucișate poate pune nervul peronier, cunoscut și sub denumirea de nervul fibular din piciorul inferior la risc de compresie și răni. Acest lucru se manifestă de obicei ca o slăbiciune atunci când se încearcă ridicarea degetului mic a piciorului. Deși, în majoritatea cazurilor, acest lucru este de scurtă durată și revine la normal în câteva minute.

Există, de asemenea, dovezi că încrucișarea picioarelor ar putea afecta producția de spermatozoizi. Acest lucru se datorează faptului că temperatura testiculelor trebuie să fie între 2 °C și 6 °C sub temperatura standard a corpului.

A fi așezat crește temperatura testiculelor cu 2 °C, iar încrucișarea picioarelor poate crește temperatura testiculelor cu până la 3,5 °C. Studiile sugerează că o creștere a temperaturii scrotului sau testiculelor poate reduce atât numărul cât și calitatea spermatozoizilor.

De asemenea, merită remarcat faptul că, din cauza diferențelor dintre anatomia bărbaților și femeilor, este probabil mult mai ușor pentru femei să stea cu picioarele încrucișate, în special pentru că bărbații au o gamă redusă de mișcare a șoldurilor.

Pe de altă parte, cercetările arată că statul cu picioarele încrucișate poate fi benefic pentru unele persoane. Un studiu din anul 2016 a indicat faptul că pentru persoanele care au inegalitate de membre așezarea cu picioarele încrucișate poate ajuta la ajustarea înălțimii celor două părți ale pelvisului.

Mai mult decât atât, există dovezi că statul cu picioarele încrucișate îmbunătățește stabilitatea articulațiilor sacroiliace, responsabile de transferul greutății între coloană și picioare.

Dar dacă nu te regăsești în acea categorie de persoane, este recomandat să nu stai prea mult timp în aceeași poziție și să te menții activ în mod regulat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....