Povestea virală a bărbatului care a înotat 27 de ore, după ce a fost luat de tsunami în Tonga. Este numit „Aquaman din viața reală”

Cătălina Burghelea 21.01.2022, 10:37
Povestea virală a bărbatului care a înotat 27 de ore, după ce a fost luat de tsunami în Tonga. Este numit „Aquaman din viața reală”

Un bărbat din Tonga, în vârstă de 57 de ani, este numit „Aquaman” (omul apelor) după personajul cu același nume interpretat de Jason Momoa, pentru că a supraviețuit 27 de ore pe mare, după ce tsunami-ul devastator de sâmbătă, provocat de erupția vulcanului subacvatic Tonga, a lovit insula pe care trăia. Supraviețuitorul a făcut declarații șocante despre momentele petrecute pe mare.

Un bărbat din Tonga a înotat 27 de ore, după ce a fost luat de valurile imense

Pe măsură ce Tonga revine online după erupția masivului său vulcan Hunga Tonga Hunga Ha’apai de sâmbătă, aflăm mai multe despre impactul pe care l-a avut asupra mediului și a oamenilor săi.

Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a aruncat cenușă și roci vulcanice, sâmbătă, pe insulele din jurul său, provocând moartea a cel puțin trei persoane. Erupția puternică a trimis valuri imense în tot arhipelagul și peste granițe. Daune considerabile sunt în sate, stațiuni și la multe clădiri. Peste 100.000 de localnici au rămas rupți de lume.

Un tsunami de peste 6 metri înălțime l-a dus în larg

Lisala Folau, care locuia pe mica insulă idilică Atata, cu o populație de aproximativ 60 de persoane, a fost surprins de tsunami și purtat de valuri în larg. Atunci când valurile au lovit țărmul sâmbătă, în jurul orei 19.00, bărbatul își văruia casa. Nu a apucat să facă mare lucru, deoarece, în scurt timp, apa a ajuns  în sufrageria lui. El și nepoata lui au coborât din copac după primul val, dar au fost surprinși de un al doilea tsunami, de peste 6 metri înălțime.

A fost salvat de un buștean

Supraviețuitorul spune acum că era să moară de opt ori înainte să se prindă de un buștean, care l-a ajutat să ajungă în siguranță la mal.

„(…) brațele mele erau singurele lucruri care mă țineau deasupra apei”, a declarat Lisala Folau, care nu poate merge corect. „Așa că a noua oară m-am scufundat și am luat un buștean. Și asta m-a ținut la suprafață”, a continuat acesta, scrie CNN.

Inițial, s-a urcat într-un copac, pentru a scăpa de un prim val, dar când a coborât, un alt val mare l-a măturat.

„Îmi auzeam fiul strigând de pe uscat, dar nu am vrut să-i răspund pentru că nu voiam să înoate spre mine. (…) Am plutit, purtat dintr-o parte în alta de valurile mari care continuau să vină”, a povestit Folau.

Foto Twitter
Foto Twitter

Povestea sa a ajuns virală. Mulți îl numesc „Aquaman din viața reală”

În cele din urmă, localnicul de 57 de ani a reușit să înoate 7,5 kilometri până la insula principală Tongatapu, ajungând la țărm 27 de ore mai târziu, duminică, în jurul orei 22.00. Nu este clar ce s-a întâmplat cu ceilalți membri ai familiei lui Folau, dar site-ul de știri Stuff din Noua Zeelandă relatează că fiica lui a povestit ulterior experiența ei într-o postare emoționantă pe Facebook.

Povestea eroismului său a făcut înconjurul lumii, devenind virală pe Facebook și pe alte rețele sociale unde oamenii din Tonga au relatat momentele groaznice prin care au trecut. Internauții au început să-l numească „Aquaman în viața reală”, referindu-se la personajul de benzi desenate și de film. Întrebat dacă știe cine este Aquaman, Folau a spus că încă nu are idee.

Insula Atata, aflată la aproximativ 8 kilometri nord-vest de Nuku’alofa sau la o plimbare de 30 de minute cu barca, a fost aproape în întregime distrusă de tsunami-ul care a lovit zona.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...