Povestea tristă a lui Arlette, soția lui Corneliu Coposu. Cei doi au fost împreună doar cinci ani

Badea Violeta 16.04.2022, 11:23

Discretă, înaltă, cu o parte a părului împletit, Arlette era foarte ușor de remarcat, așa că nici nu e de mirare că politicianul Corneliu Coposu s-a îndrăgostit iremediabil de ea. Cei doi și-au unit destinele în anul 1942, însă fericirea lor avea să dureze doar cinci ani. Iată ce s-a întâmplat și ce poveste tristă are cea care i-a devenit soție fostului secretar politic al lui Iuliu Maniu!

Drama Arlettei, soţia lui Corneliu Coposu

Viața Arlettei Copsu pare desprinsă dintr-un film de dramă. Arlette Marcoviciu s-a născut în anul 1915 și, mai târziu, a devenit partenera de viață a liderului ţărănist Corneliu Copos, însă cei doi au fost împreună doar cinci ani, mai exact între 1942 și 1947.

Arlette a crescut într-o familie de sârbi românizaţi, iar după mamă, dintr-o familie de aristocraţi de origine franco-elveţiană. Tatăl ei, Ioan Marcoviciu, a fost general în Armata Română. O perioadă, cei trei au stat în Chișinău, apoi s-au mutat în Constanța, acesta fiind și locul în care Corneliu Coposu a zărit-o pe cea care avea să-i devină soție.

„Iuliu Maniu mergea acolo la odihnă, iar de sărbătorile Paştilor, în anul 1941, Corneliu Coposu l-a însoţit, cunoscând-o, cu această ocazie, pe Arlette. A fost dragoste la prima vedere“, povestește istoricul Marin Pop.

Arlette Coposu 4
Corneliu Coposu si Arlette 

Arlette și Corneliu Coposu au stat împreună doar cinci ani

Arlette şi Corneliu Coposu s-au îndrăgostit, iar un an mai târziu, cei doi au ajuns în fața altarului. Din păcate, povestea lor de iubire nu avea să dureze prea mult, deoarece pe data de 14 iulie 1947, politicianul a fost arestat. A doua zi după acest eveniment, Arlette a fost alungată din propria locuință, așa că s-a mutat la familia Coposu.

Nu și-a găsit liniștea nici acolo. În 1950, aceasta, împreună cu sora sa France, a fost arestată şi a primit ani grei de puşcărie, fiind acuzată de spionaj în favoarea Franţei. France își dă ultima suflare în închisoare, în timp ce Arlette reușește să supravieţuiască. Aceasta a fost eliberată în anul 1964, dar nu s-a putut bucura prea mult de libertate.

„Încă nu am găsit dosarul de Securitate al lui Arlette, dar din câte ştim, totul a fost un fals pretext. Vina pe care o avea era, de fapt, că era soţia lui Corneliu Coposu“, mai precizează Marin Pop.

Se pare că greutățile pe care le-a întâmpinat în închisoare și-au pus serios ampreunta asupra stării sale de sănătate. Arlette a murit în anul 1966, fiind răpusă de cancer.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...