Povestea tragică a mausoleului din Bobda. Este parte a unui vast domeniu nobiliar, căzut în ruină și profanat de un primar

Diana Timișoreanu 01.07.2021, 15:15

Povestea tragică a mausoleului din Bobda. Construcția arată, chiar și acum când timpul dar și unele acte de vandalism au distrus mult din splendoarea-i impunătoare, impresionant. Dar este doar o ruină. A cărei poveste începe în 1860, odată demararea lucrărilor de construcție.

Povestea tragică a mausoleului din Bobda

Destinat odihnei de veci a celor din familia baronilor de Csávossy, mausoleul făcea parte dintr-un vast domeniu nobiliar care includea un castel cu peste 40 de camere, o herghelie, un parc, un elesteu și multe dependințe destinate bunului mers al lucrurilor la castel.

Despre castel se spune că era de un lux rar întâlnit, având 42 de camere elegant mobilate, împodobite cu tablouri, bibelouri, covoare, perdele din dantelă, draperii catifea și de brocart, precum și candelabre din cristal de Murano. Peste drum a fost ridicat mausoleul, în structura căruia intra şi un impresionant loc de reculegere si rugăciune. Vitraliile au fost realizate la Munchen, iar cele două clopote au fost fabricate la Timişoara, în atelierele lui Antonius Novotny.

Din păcate, destinul familiei Csávossy este unul dramatic. Din mari aristorcați proprietari de terenuri, ei deținând peste 10.000 de hectare de teren, și dintr-o spiță cu mulți urmași, neamul lor se stinge. Cea de-a doua soție a baronului care a construit domeniul, Josephina, moare la începutul anului 1911. În toamnă aceluiaşi an, baronul Gyula Csávossy trece la cele veşnice. El a avut zece copii cu prima soție și doi din cea de-a doua căsnicie. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu a reusit să păstreze, pentru urmași, marea moștenire.

Povestea tragica a mausoleului din Bobda
Povestea tragica a mausoleului din Bobda

Unii s-au stins înainte de vreme, alții au emigrat în Canada, în 1925, după ce Primul Război Mondial a adus schimbări importante în societatea vremii. Chiar înainte de acesta însă, în jurul anului 1909, a fost făcut un act de donaţie din partea lui Gyula Csávossy care a lăsat mausoleul comunităţii romano-catolice din Bobda, acesta devenind biserică. Pe de altă parte, castelul a fost demolat, după ce noul proprietar nu și-a mai putut plăti ratele la bancă, iar mausoleul a început să se distrugă.

Ceea ce a urmat în anii comunismului depășește însă orice așteptare sumbră. Mausoleul este vandalizat la îndemnul unui primar, iar oamenii joacă fotbal cu craniile celor înmormântați acolo.

Biserica-mausoleu din Bobda a fost construită de fratele stră-străbunicului meu, baronul Csávossy Gyula, de religie romano-catolică. Descendenţii săi au emigrat în 1925 în Canada. Baronul a murit încă în anul 1911, iar mausoleul l-a lăsat comunităţii locale, în schimbul unei administrări ca un bun proprietar. După incheierea celui de al Doilea Război Mondial, primarul de atunci a dispus spargerea cavourilor nobiliare, în speranţa găsirii unor comori. Sub privirile stupefiate ale localnicilor prezenţi, s-au prădat mormintele, fără a se găsi vreo comoară importantă.

Din spusele localnicilor reiese că, în schimb copiii din zonă s-au distrat copios, jucând fotbal cu craniile donatorilor, până când nişte oameni de bună credinţă au adunat rămăşitele pământeşti provenite din mormintele vandalizate şi le-au înmormântat creştineste în Cimitirul catolic. Primarul de atunci pentru faptele sale a fost condamnat la doi ani închisoare, între anii 1946-47. Dar vandalizarea bisericii a continuat, povestește Csavossy Gyorgy, unul dintre urmașii baronului care a construit mausoleul.

Ceea ce nu au distrus cei de atunci, a reușit timpul. Unul dintre turnuri s-a prăbușit, cupola este spartă iar dalele acoperite de un strat gros de excremente ale păsărilor, mai ales porumbei, care și-au găsit adăpost aici.
În luna mai a acestui an s-a întâmplat, în sfârșit, ceva bun pentru fastuosul mausoleum căzut în ruină. A ajuns în atenția celor de la Ambulanța pentru Monumente Banat. Prin voluntariat aceștia au reușit, în câteva zile, să curețe de vegetația luxuriantă zona de lângă clădire și să pregătească o scanare 3D a terenului, ca un prim pas într-un proiect mult mai complex de reabilitare a acestuia.

Biserica romano-catolică din satul Bobda, comuna Cenei , cunoscută și ca Mausoleul Csávossy, este cu siguranță unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite edificii ale Banatului. Cu toate acestea, starea de degradare a clădirii se accentuează cu fiecare an trecut, astfel încât Ambulanța pentru Monumente – Banat și-a propus salvarea sa. Acțiunile pregătite pentru anul 2021 presupun igienizarea arealului peisager din jurul monumentului, prin toaletări și defrișări punctuale, degajarea molozului, atât din exteriorul clădirii cât și din interiorul acesteia, inventarierea și clasificarea elementelor de patrimoniul mobil existent precum și realizarea unei scanări cu laser a întregului edificiu în vederea elaborării studiilor de specialitate care vor sta la baza continuării intervenției de anul viitor, au precizat reprezentanții asociației.

Urmăriți Impact.ro și pe