Povestea tatălui dependent de cafea și pilda care vine dintr-o țară orientală

Ileana Mlădinoiu 13.09.2020, 16:38
Povestea tatălui dependent de cafea și pilda care vine dintr-o țară orientală

Într-o țară necunoscută trăia un bătrân poreclit “Tiryaki Baba”, ceea ce înseamnă tată dependent, pentru că îi plăcea prea mult cafeaua. Din păcate, acest om era foarte sărac și singura modalitate de a bea o ceașcă bună de cafea era să i se ofere, după cum scriu cei de la turquie-news.com. Bogații satelor, la fel de proști pe cât de bogați erau se distrau de minune oferindu-i ceașca de cafea dorită, nu înainte de a-l pocni între sprâncene cu degetul mijlociu îndoit.

Povestea tatălui dependent de cafea

Bietul om care iubea atât de mult cafeaua accepta batjocura doar în amintirea cafelei băute, chiar dacă pe fruntea lui se făcuse o rană mare și dureroasă cu fiecare nou bobârnac primit.

Când bătrânul a intrat în locuința sa, de fapt o peșteră, mare i-a fost uimirea. Era plină de bogății strălucitoare, coliere de perle, smaralde, rubine și diamante, rivalizând cu munți de monede de aur și torente de monede de argint. Și-a umplut cu monede fiecare buzunar de la pantalonii largi, de la haina la fel de largă, îndesând și în pălărie, înainte de a ieși din peșteră.

Este momentul când un vultur l-a prins între ghearele sale, l-a învârtit de vreo câteva ori, apoi l-a lăsat exact în piața satului, în fața cafenelei cu pricina. De data aceasta,  bătrânul care iubea prea mult cafeaua a intrat mândru în cafenea și a scos o monedă mare de aur spunând:

“Lasă-i pe toți să bea una dintre cele mai bune cafele ale tale, dragă filtru de cafea, iată pentru ce te plătesc!”

Bogații satului, pe cât de lacomi și proști erau, au făcut ochii mari și l-au întrebat unde găsise atâta aur frumos și o monedă atât de frumoasă. Bietul bătrân care iubea prea mult cafeaua, cinstit ca un om care se respectă și drept ca trestia de pe malul unui lac, le-a povestit totul despre aventura lui, fără să încerce să ascundă nimic. Apoi a ieșit în piața târgului, pentru a le arăta celor curioși de până atunci pasărea răpitoare (vulturul) care tocmai se întorcea, plutind în văzduh.

Când s-a apropiat și l-a luat în clonț pe Tiryaki Baba, exact în momentul în care voia să zboare cu el, unul dintre cei avuți s-a agățat de picioarele sale, apoi un altul de cele dinainte și tot așa, până s-a format o coadă asemănătoare cu cea a unui zmeu. Ultimul din lanțul uman astfel creat a exclamat:

Și, Tiryaki Baba, cum este intrarea în peștera ta, mică, mare, imensă? Arată-ne!

La aceste cuvinte, bătrânul care iubea atât de mult cafeaua și-a întins brațele și picioarele atât de mult, încât cel aflat dedesubt a căzut, trăgându-i cu el pe toți ceilalți bogatași din sat. Ei au căzut, rupându-și brațele și picioarele. Tiryaki Baba a aterizat și el pe grămada acestor înavuțiți deveniți acum infirmi.  Numai că a continuat să trăiască fericit în sat, fără a neglija să bea, în timp ce privea cerul, o ceașcă de cafea în fiecare zi.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe