Povestea străduței din Constanța, ruptă parcă dintr-un basm. Legenda spune ca Hans Andersson s-a plimbat pe aici

Ioana Constantin 22.02.2022, 15:57
Povestea străduței din Constanța, ruptă parcă dintr-un basm. Legenda spune ca Hans Andersson s-a plimbat pe aici

O străduță de poveste, ruptă parcă dintr-un basm, în inima Constanței! Așa ar urma să devină Stradela Vântului, din central istoric al orașului de la malul mării.  Proiectul inedit a fost  inițiat de președintele Comunității Elene și a fost primit cu entuziasm  de toată lumea. Inclusive de către autoritățile locale care speră astfel să îi redea farmecul de altă dată.

Case viu colorate, plante și decoruri care amintesc de orașe renumite de la Mediterană. Așa ar urma să arate cea mai îngustă stradă din Constanța.

Anton Antoniadis, președintele Comunității Elene Constanța Cred că în aceste zile de când am lansat idea, vecinii îmi spun spun că au fost pe aici foarte mulți oameni să vadă strada. Este important ca și constănțenii să își cunoască orașul. Vrem să fie frumos. Cine nu vrea nu e constănțean. Avem cu ce să ieșim în față și este păcat să nu fructificăm ce avem. O stradă care să te facă să zâmbești, să te facă sa spui uau. Toți vor să se implice cu bidineaua, cu copilul, cu schela.

Stradela Vântului are și o deosebită importanță turistică. Anual, mii de oameni  care vizitează Constanța vin și admiră străduța îngustă încărcată de legende.

Valentin Coman, ghid turistic: Stradela este importantă pentru că are în spate o poveste. Legenda spune ca Hans Andersson a ajuns în Portul Constanța și a mers și până pe Stradela Vânturilor. Aceasta desparte cumva cartierele grecesc și armenesc. Avem biserica armenească și cea greacă în spatele meu. E un loc de poveste plăcut turiștilor. Un loc unde să spui povești iar turiștilor le plac poveștile.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Constănțenii sunt foarte încântați de proiect. Ei speră ca la finalizarea lui, centrul vechi să arate mult mai bine și să devină alături de casino ul din Constanta, principalele puncte de atracție pentru turiștii care ajung pe meleaguri dobrogene. De altfel centrul istoric sau orașul vechi este primul punct vizitat de către turiștii străini care ajung cu vasele de croazieră în Portul Constanța.

Localnic Este o idee foarte frumoasă și mă încântă. Locuiesc în apropiere. Îmi place inițiativa. Sper să se concretizeze.

Localnică Este foarte draguță strada dar trebuie renovate multe clădiri. Foarte frumoasă inițiativă. Ar trebui să participăm cu toții. M-as implica de ce nu.

Pe lângă constănțenii  care au apreciat inițiativa și vor susține concretizarea reabilitării, mai mulți director ai unor instituții de cultură și-au arătat disponibilitatea pentru realizarea proiectului.

Lucian Aiftincăi, președintele Asociația Pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea În primul rând nu suntem la primul proiect de acest gen. Am făcut un eveniment legat de partea arheologică a peninsulei. Am mai renovat o fațadă de clădire iar acesta este al treilea  proiect de suflet și apelăm și la publicul larg. Acum arată ca mai toate străzile din zonă în care nu s-a mai investit și arată dezolant dar nu trebuie să fugim ci sa ne facă sa investim.

Stradela Vânturilor este cea mai îngustă arteră pietonală din Peninsula constănțeană. Vorbim însă de o stradă unicat în România de doar doi metri lățime care poartă  pașii celor care trec pe acolo, pe o distanță de doar 100 de metri, prin jumătate de secol de istorie. Acum este neîngrijită  și uitată parcă în negura timpului însă datorită acestui proiect Strradela își va putea recăpăta strălucirea de altă dată.

Urmăriți Impact.ro și pe