Povestea insulei Ada Kaleh, paradisul distrus de Ceaușescu. Ce s-a petrecut, în urmă cu 5 decenii, în acest loc. Detalii mai puțin știute

Stan Filon 05.08.2021, 11:18
Povestea insulei Ada Kaleh, paradisul distrus de Ceaușescu. Ce s-a petrecut, în urmă cu 5 decenii, în acest loc. Detalii mai puțin știute

Foarte mulți români nu știu povestea insulei Ada Kaleh, paradisul distrus de Ceaușescu! Aceasta era o insulă mult disputată, pe care a trăit o comunitate prosperă de turci. Aici se găseau cele mai bune delicatese turcești, bijuterii și tutun, dar și parfum și ulei de trandafir.

Aceasta este povestea insulei Ada Kaleh, paradisul distrus de Ceaușescu

Insula Ada Kaleh (Insula Fortăreață) se afla în nord-vestul locului unde se întâlnesc granițele Serbiei, Bulgariei și României, la 3 km în aval de Orșova. Era un petec de pământ de doar 1,7 kilometri lungime și o lățime de 500 de m. Era acoperită de nisip și pietriș.

Prima menționare a insulei a fost făcută în 1430 de către cavalerii teutoni, care au denumit-o Saan. Insula a avut mai multe denumiri, în sute de ani, dar ultima cunoscută este Ada Kaleh. Pe insulă mai trăiau în anii ’60-’70 în jur de 600 de turci.

Povestea insulei Ada Kaleh, paradisul distrus de Ceausescu
Povestea insulei Ada Kaleh, paradisul distrus de Ceausescu

Insula a adăpostit o fortăreață de frontieră

Insula care a fost o fortăreață de graniță, de fapt, a fost ocupată în mai multe rânduri de Austria și Imperiul Otoman. În timpul Tratatului de Pace de la Berlin insula a fost uitată de autorități, iar existența sa a fost uitată, nemaifiind consemnată pe nicăieri. Din anul 1878, insula Ada-Kaleh a ajuns în posesia turcilor, dar era de fapt sub administrare austro-ungară până în anul 1920, când a devenit teritoriu românesc. Chiar dacă a intrat în proprietatea României, populația a rămas în continuare turcă, scrie stiridinlume.ro.

Pe 24 iulie 1923, în urma unui tratat de pace semnat cu România, Turcia a recunoscut suveranitatea României asupra insulei Ada-Kaleh. După ce comunismul a cuprins România, tot mai mulți români au fugit din țară, trecând Dunărea. Astfel, insula Ada-Kaleh a ajuns să fie atent monitorizată, iar oamenii nu mai puteau merge liber pe insulă, să se bucure de bunătățile turcești. Astfel, populația insulei a sărăcit brusc.

Sfârșitul insulei a venit pe nepusă masă, după ce Nicolae Ceaușescu a decis să construiască centrala de la Porțile de Fier. Astfel, în anul 1970, insula a fost inundată complet, dispărând pentru totdeauna sub apele fluviului, dar nu înainte de a fi demolate clădirile foarte vechi. Populația a fost nevoită să se adăpostească în Dobrogea sau chiar peste hotare, în Turcia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...