Povestea descoperirii unui oraș subteran în Mexic. O țară întreagă e recunoscătoare acum muncitorilor

Ana Anitoiu 28.05.2022, 12:51

Un întreg oraș subteran a fost descoperit în Mexic. O țară întreagă este recunoscătoare acum muncitorilor de pe un șantier de construcții al unui viitor parc industrial, care au scos la iveală palatele, piramidele și piețele ce se ascundeau acolo.

Oraș subteran cu palate, piramide și piețe

Decoperirea a fost făcută în timpul unor lucrări pe șantierul de construcții al unui viitor parc industrial ce trebuia să fie construit în apropiere de Merida, în Yucatan, Mexic. Arheologii au identificat acolo ruinele îngropate ale unui oraș mayaș, cu palate, piramide și piețe.

Arheologii au explicat că acest ansamblu, denumit Xiol, prezintă trăsături ale stilului arhitectural mayaş Puuc. Experții au explicat că deși acest lucru este obişnuit în Peninsula Yucatan din sud, este rar întâlnit în apropiere de Merida.

De asemenea, specialiștii au anunat că au mai găsit în apropiere morminte ale unor adulți și copii. Aceste persoane au fost îngropate alături de unelte din obsidian şi flint, jertfe şi alte obiecte.

Oras mayas descoperit in Mexic
Orasul mayas descoperit in Mexic. Foto: Captura YouTube/ Una TV

Cine a trăit în orașul subteran descoperit în Mexic

Carlos Peraza, unul dintre arheologii care a condus operaţiunile de excavare a oraşului mayaș, a explicat că acesta a fost locuit în perioada 600-900 e.n., aproximativ. Specialistul a precizat că probabil aici au trăit peste 4.000 de oameni.

„Erau oameni din diferite clase sociale – preoţi, scribi, care trăiau în aceste palate măreţe, iar apoi erau oamenii obişnuiţi, care trăiau în construcţii mici”, a spus Carlos Peraza despre orașul ce a fost descoperit pe un șantier din Mexic.

Arheologii, surprinși de această descoperire

Arheologii s-au declarat surprinși să descopere un sit mayaș atât de bine conservat. Ei au mai spus că au găsit în orașul mayaș rămăşiţe ale vieţii marine. Specialiștii au sugerat că locuitorii acestui oraș, deși aveau diete bazate în special pe agricultură, obișnuiau să și le suplimenteze pescuind de-a lungul coastei din apropiere.

„Odată cu timpul, dezvoltarea urbană din regiune s-a extins şi multe dintre ruinele arheologice au fost distruse… Dar chiar şi noi, ca arheologi, suntem surprinşi întrucât nu ne-am aşteptat să găsim un sit atât de bine conservat”, a spus Carlos Peraza.

Ansamblul Xiol a fost identificat abia după ce a fost începută construcţia unui parc industrial. Proprietarul terenului a spus ce se va întâmpla după această descoperire arheologică importantă. Concret, construcția acelui parc nu se va opri. Însă, fragmentele arheologice vor fi conservate. Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea mai multe imagini cu orașul mayaș!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...