Povestea ciudată a sărbătorii de 1 mai. Americanii celebrează Ziua Muncii toamna, deși de la ei a pornit totul

Andra Daoud 30.04.2022, 20:30
Povestea ciudată a sărbătorii de 1 mai. Americanii celebrează Ziua Muncii toamna, deși de la ei a pornit totul

1 mai sau Ziua Muncii a devenit o tradiție în România în perioada comunistă, când se organizau parade și defilări, însă a continuat să fie celebrată și după 1989, chiar dacă diferit. În prezent, în țara noastră 1 mai este declarată zi liberă legal, însă puțini știu că sărbătoarea este preluată de la americani, de fapt. Aceștia o sărbătoresc toamna, nu primăvara, cum se întâmplă în Europa.

Povestea despre ziua de 1 mai pe care puțini o știu

Tradiția de a sărbători Ziua Muncii a apărut pentru prima dată în America. În 1894, președintele Grover Cleveland, aflat în exercițiul celui de-al doilea mandat, a semnat o lege federală cu privire la Ziua Muncii. Aceasta era sărbătorită deja în trei state, iar la New York aveau loc defilări ale muncitorilor. SUA erau deja printre cele mai industrializate zone ale lumii la vremea respectivă, însă Ziua Muncii se sărbătorea diferit acolo față de Europa.

În timp ce pe continentul nostru Ziua Muncii era celebrată pe 1 mai, în SUA se sărbătorea toamna, mai exact în prima zi de luni din luna septembrie. Sărbătoarea a apărut în contextul grevelor muncitorilor, care solicitau ca ziua de muncă să aibă 8 ore. În 1889, mai multe grupări socialiste și social-democrate au ales ziua de 1 mai pentru a marca solidaritatea între muncitori.

În SUA, la Chicago, cu trei ani înainte, în primele zile ale lunii mai avuseseră loc primele conflicte între muncitorii greviști și forțele de ordine. 15 oameni au murit atunci și câteva zeci au fost răniți, așa că președintele american nu a fost de acord cu sărbătorirea Zilei Muncii într-o dată care aducea aminte de evenimente sângeroase și triste. Astfel că Grover Cleveland a dat legea ca Ziua Muncii să fie sărbătorită în prima zi de luni din septembrie.

Povestea ciudata a sarbatorii de 1 mai. Americanii celebreaza Ziua Muncii toamna, desi de la ei a pornit totul
Ziua Muncii a fost sarbatorita pentru prima data in SUA

1 mai în Europa

În Europa, Ziua Muncii are legătură cu Uniunea Sovietică. Aceasta a adoptat tradiția și a transformat-o în prilej de mare sărbătoare. În 1933, a devenit zi liberă în Europa, mai exact după venirea lui Hitler la putere în Germania și după ce partidul lui a limitat puterea sindicatelor.

În țara noastră, 1 mai a devenit sărbătoare oficială odată cu instalarea regimului comunist. Timp de șapte decenii, în toate orașele din blocul comunist, pe 1 mai erau organizate defilări ale muncitorilor, agricultorilor, elevilor și profesorilor. Era, așadar, o defilare a civililor, spre deosebire de alte parade la care participau cadre militare.

Tradiția defilărilor a dispărut în momentul căderii regimului comunist, însă Ziua Muncii a continuat să fie sărbătorită, fiind zi declarată liberă. În SUA se celebrează în continuare toamna, americanii având parte de un weekend prelungit, fiindcă Ziua Muncii cade în fiecare an lunea.

Urmăriți Impact.ro și pe