Povestea de viață impresionantă a sculptorului român care face adevărate capodopere, chiar dacă și-a pierdut vederea

Elena Avramescu 03.05.2021, 10:48
Povestea de viață impresionantă a sculptorului român care face adevărate capodopere, chiar dacă și-a pierdut vederea

Povestea de viață impresionantă a sculptorului român. Este vorba despre Claudiu Moldoveanu, sculptor şi lutier, care la 47 de ani şi-a pierdut vederea iar acela a fost momentul în care a crezut că a pierdut totul. Însă acest lucru nu l-a doborât, iar în acest moment face lucruri absolut splendide.

Povestea de viață impresionantă a sculptorului român care și-a pierdut vederea

Claudiu, născut în 1971, a fost sculptor şi lutier într-un orăşel de lângă Braşov şi ducea o viaţă liniştită, fără provocări. Însă în luna noiembrie 2018 un accident nefericit i-a shcimbat radical viața, atunci când a rămas fără vedere. Bărbatul a crezut că viața lui s-a încheiat și n-o să mai aibă de fericire. Însă ceva neașteptat s-a întâmplat în vara anului trecut, când o emisiune difuzată la televizor avea să-i schimbe viaţa la 180 de grade, readucându-i bucuria în viața sa.

Ascultând într-o zi, la televizor, viaţa lui Beethoven, când a rămas el fără auz şi a compus ultimele lui simfonii, mi-a dat un punct de sclipire. Am zis „Da! Dacă el a compus fără să audă, ce-ar fi ca şi Claudiu să se apuce să lucreze fără să vadă?”. Pentru că şi Beethoven avea pârghiile cunoştinţelor muzicale şi tot aşa aveam şi eu cunoştinţele şi pârghiile despre sculptură şi artă, a spus sculptorul.

În acele momente Claudiu Moldoveanu a considerat că este momentul să pună în aplicare ceea ce ştie. Nu a fost ușor, a avut nevoie de mii de ore ca să se gândească şi să decidă ce va face în continuare și impulsionat de prieteni şi apropiaţi, s-a pus pe treabă. A avut o viziune și a crezut în ea, spunând că va face statui monumentale.

Poveste de viata impresionanta a sculptorului roman
Arta Claudiu Moldoveanu

Când am pus mâna pe lut am simţit ce înseamnă cu adevărat volumetrie, simţul tactil, coordonarea mâinilor, a minţii. De fapt, în această sferă se lega, pur şi simplu, răbdarea şi am zis că trebuie să învăţ să am răbdare. Mă gândeam că voi ajunge de la parter direct la etajul al X-lea, dar am înţeles că trebuie să cobor şi să iau totul de la început, de la zero, a mai spus Claudiu Moldoveanu.

Claudiu Moldoveanu a declarat că în acest fel a învăţat să lucreze din nou, luând-o complet de la zero. Iar prima lucrare din expoziţia sa se cheamă „Începuturi”, pentru că artistul o consideră începutul revenirii sale la viaţă.

Este prima lucrare pentru care am simţit o fericire incredibilă în momentul în care am realizat-o. Am început să simt şi cu sufletul, şi cu mâinile şi toată fiinţa mea simţea ce înseamnă forma şi asta m-a determinat să merg mai departe. Fiecare ştie când se închide şi se deschide cortina vieţii, iar conurile de brad care apar în această lucrare înseamnă viaţă, a mărturisit sculptorul, potrivit Adevărul.

Urmăriți Impact.ro și pe