Poți primi 1500 de lei în plus pe lună de la locul de muncă. Pașii care trebuie urmați

Cristian Cojocaru 01.02.2021, 19:37
Poți primi 1500 de lei în plus pe lună de la locul de muncă. Pașii care trebuie urmați

Angajații pot primi până la 1500 de lei de la locul de muncă. Mai mulți pași trebuie urmați pentru ca încasa banii de la angajatori, având drept scop acoperirea unor anumite tipuri de cheltuieli. Sumele oferite pot fi deduse de către companii din impozit pe profit.

Cum poți primi până la 1500 de lei de la locul de muncă

Potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal prin Legea nr. 239/2020, au fost introduse noi reglementări prin care angajatorii pot efectua cheltuieli pentru educația timpurie. Pe lângă aceasta, sunt prevăzute și organizarea și defășurarea învățământului profesional și tehnic, dar și învățământul dual preuniversitar și universitar.

Astfel, companiile care efectuează acest tip de cheltuieli pot să scadă costurile din impozitul pe profit datorat, fără a depăși 1.500 de lei lunar pentru fiecare copil al salariatului. Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că aceste sume nu sunt venituri impozabile. Educația timpurie este reprezentată de creșe și grădinițe.

Una dintre condiții pentru a putea beneficia de acești bani este ca salariatul să plătească lunar o sumă de bani pentru creșă sau grădiniță, indiferent dacă este de stat sau privată. Limita este de 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil al salariatului. Ca un exemplu, dacă salariatul plătește lunar 600 de lei pentru grădinița copilului, angajatorul îi poate oferi doar 600 de lei. În cazul unui salariat care plătește 2.500 de lei lunar pentru educația timpurie, acestuia i se vor acorda doar 1.500 de lei, reprezentând suma maximă.

Această lege nu prevede nici tipul de cheltuieli din unitatea de educație car pot fi deduse
Această lege nu prevede nici tipul de cheltuieli din unitatea de educație car pot fi deduse

Legea nu prevede o limitare a numărului de salariați care pot beneficia de suma acordată

Momentan, nu este clarificată situația dacă angajatorul va plăti direct către unitatea de învățământ sau suma va fi acordată salariatului care, la rândul său va plăti mai departe către creșa sau grădinița unde este înscris copilul.

„Sumele trebuie achitate de persoana juridică pentru plasarea  copiilor angajatului. Nu este clar dacă le achită direct către unitatea de educaţie timpurie sau le achită salariatul (părintele) şi urmează să se efectueze un decont de către aceasta, după ce achită suma către unitatea de educaţie timpurie. Aşa cum este menţionat în Codul Fiscal, din punctul nostru se poate accepta fie factură emisă direct pe numele contribuabilului (angajatorului – n.red.), fie salariatul achită suma în cauză şi întocmeşte decont”, au explicat reprezentanţii EY.

Această lege nu prevede nici tipul de cheltuieli din unitatea de educație car pot fi deduse. În acest caz, nu există o separare între cheltuielile de școlarizare propriu-zisă sau cheltuielile pentru activitățile opționare introduse în curricula educațională. Un astfel care privește direct angajatorii, este faptul că în lege nu este specificat un număr limită de angajați cărora li se poate acorda acest beneficiu.

Specialiștii recomandă în acest sens consultarea unui specialist în dreptul muncii. Tot în sfera de interes a angajatorilor intră și mențiunea că potrivit Legii 239, beneficiari pot fi doar angajații care au copii cu vârsta neîmplinită de șapte ani. După această vârstă, cheltuielile  nu mai sunt deductibile.

Urmăriți Impact.ro și pe