Posturi noi la MAI. Guvernul a anunţat mii de locuri libere

Ana Anitoiu 25.05.2022, 22:31
Posturi noi la MAI. Guvernul a anunţat mii de locuri libere

Guvernul a aprobat suplimentarea posturilor din cadrul structurilor Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cu 7.880. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a precizat că această decizie nu implică eforturi bugetare suplimentare.

Posturi suplimentate, la MAI

Dintre cele 7.880 de posturi la Ministerul Afacerilor Interne, cele mai multe, 5.654, sunt în Poliție. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că este vorba despre posturi de care este nevoie pentru a „redimensiona” structuri din cadrul MAI – Inspectoratul General pentru Imigrări, Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Direcţia Generală de Paşapoarte, Jandarmeria Română.

„Sunt structuri care au nevoie de mai multe posturi. Cei de la Imigrări gestionează valul de refugiaţi care au intrat în România, (…) dar sunt, de asemenea, posturi necesare şi pentru a gestiona situaţiile speciale pe care Poliţia le are în grijă, structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute sau operaţionalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică”, a explicat Dan Cărbunaru.

Posturi noi la MAI. Guvernul a anuntat mii de locuri libere
Dan Carbunaru. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Nu vorbim despre 7.880 de angajări”

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că nu se fac 7.880 de angajări în MAI, că nu este vorba despre oameni, ci despre posturi. Anunțul se referă la organizarea şi configurarea organigramei Ministerului Afacerilor Interne.

„Nu este un anunţ privind angajări pe care să le facă Ministerul de Interne, este un anunţ care vizează organizarea şi configurarea organigramei ministerului, este vorba despre posturi şi nu despre oameni. Nu vorbim despre angajări, 7.880 de angajări, ci de posturi în organigrama acestui minister. E o formă de organizare, nu este un anunţ de angajare”, a explicat Dan Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că Executivul a aprobat şi uniformizarea normei de hrană în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în cazul anumitor categorii de personal.

Raportul de țară aferent Semestrului European pentru primăvara 2022 arată că forța de muncă din România va scădea cu 8,8% în următorii opt ani, iar lipsa calificărilor și nepotrivirile cu nevoile pieței de muncă, precum și sistemul educațional slab au efect negativ asupra perspectivelor acestei evoluții.

Experții Comisiei Europene au notat în raportul de țară că situația demografică din România pune presiune pe piața forței de muncă și pe sistemele educaționale și de pregătire profesională. Conform raportului, calificările forței de muncă rămân insuficient aliniate cu nevoile pieței muncii.

Biroul european de statistică a transmis că în anul 2021, 15% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au decis să nu urmeze o facultate sau alte studii de formare. Procentul este cel mai mare dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, dar s-a înregistrat o scădere față de anul 2010, când nivelul era de 19%.

Urmăriți Impact.ro și pe