Postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Ce nu ai voie să faci în această perioadă

Andra Daoud 20.06.2022, 05:30
Postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Ce nu ai voie să faci în această perioadă

Postul Sfinților Petru și Pavel 2022 începe în curând. Urmează o perioadă în care credincioșii practicanți vor renunța la alimentele de origine animală, dar nu este singura schimbare pe care postul o presupune. Când începe, cât durează postul și ce trebuie să știe toți creștinii ortodocși despre această sărbătoare și despre perioada care urmează.

Când începe postul Sfinților Petru și Pavel 2022

Sfinții Petru și Pavel sau Sânpetru, așa cum mai este numită sărbătoarea în popor, reprezintă o zi importată din calendarul ortodox. Deși sărbătoarea care îi prăznuiește pe sfinții apostoli are o dată fixă, postul Sfinților Petru și Pavel 2022 nu are aceeași durată în fiecare an, iar data la care începe se calculează în funcție de sărbătoarea Paștelui.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 29 iunie. Este o sărbătoare importantă pentru Biserica Ortodoxă, fiind precedată de o perioadă de post, la fel ca Paștele, Crăciunul și Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Marie Mare). Postul Sfinților Petru și Pavel 2022 începe în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, adică la o săptămână după Rusalii.

Data de început a postului este influențată, așadar, de data când pică Paștele. Cum Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile după Paște și nu au o dată fixă în fiecare an, la fel și postul Sfinților Petru și Pavel va începe în funcție de când pică Paștele și, respectiv, Rusaliile. Anul acesta, Postul Sfinților Petru și Pavel începe, așadar, pe 20 iunie și se încheie ie 28 iunie, pentru că pe 29 sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli.

Postul Sfintilor Petru si Pavel 2022. Ce nu ai voie sa faci in aceasta perioada
Sfintii Apostoli Petru si Pavel se sarbatoresc pe data de 29 iunie

Ce nu ai voie să faci în postul Sfinților Petru și Pavel 2022

Chiar dacă este un post scurt (având o durată de până la două săptămâni, la fel ca postul ce precedă Sfânta Marie), în postul Sfinților Petru și Pavel 2022 se aplică aceleași reguli ca în toate celelalte perioade de post de peste an. Pe lângă faptul că nu se consumă produse de origine animală, în perioada postului Sfinților Petru și Pavel:

  • nu se fac nunți sau botezuri
  • nu se fac cumetrii și petreceri de niciun fel
  • nu se cântă și nu se dansează, potrivit rânduielilor bisericești
  • nu se bea alcool și nu se fumează

În plus, în zilele de luni, miercuri și vineri din postul Sfinților Petru și Pavel gospodinele nu gătesc cu ulei, dar în celelalte zile este permis consumul de untdelemn. Sâmbătă și duminică este dezlegare la pește. Anul acesta, în perioada postului mai este o zi de dezlegare la pește: 24 iunie 2022, atunci când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei. Înainte de a fi sfânt, a purtat numele Simon. Se spune că a fost pescar și a mărturisit credința în Hristos, dar s-a și lepădat de El atunci când Mântuitorul a fost răstignit de iudei.

În ziua de Cincizecime, după predica Sfântului Apostol Petru, au fost botezați trei mii de oameni. El a propovăduit credința creștină în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică și Roma și a sfârșit prin a fi răstignit cu capul în jos, la data de 29 iunie, potrivit crestinortodox.ro.

La rândul său, Sfântul Apostol Pavel lupta împotriva creștinilor în prima parte a vieții și chiar a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Se spune că Mântuitorul i s-a arătat într-o lumină orbitoare și l-a mustrat, după care s-a convertit la creștinism și a primit botezul.

A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în același an în care a murit și Sfântul Petru, motiv pentru care Biserica Ortodoxă le-a dedicat o sărbătoare comună. Ambii apostoli au stat în temniță, în timpul vieții, pentru că au mărturisit credința în Hristos, motiv pentru care sunt considerați ocrotitori ai penitenciarelor în România.

Urmăriți Impact.ro și pe