Post de procuror ”vândut” cu 25.000 de euro și cu garanții de intervenții prin patru angajați ai unui serviciu secret

Ioana Matei 04.08.2022, 09:43
Post de procuror ”vândut” cu 25.000 de euro și cu garanții de intervenții prin patru angajați ai unui serviciu secret

Un avocat din Teleorman și un consilier juridic au schimbat pozițiile de apărători cu cea de inculpat și au ajuns în fața judecătorilor pentru trafic de influență. Ca să primească o pedeapsă cu suspendare, consilierul juridic a recunoscut că a luat 25.000 de euro de la o femeie care voia un post de procuror în București și că i-a garantat că poate interveni, prin intermediul a patru angajați ai unui serviciu secret, la cei care ar fi putut decide angajarea la Parchet.

Discuțiile despre posibila angajare a femeii ca procuror, prin intervenții și în schimbul unei sume mari, s-au purtat, spun procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în a doua jumătate a anului 2020.

Consilierul juridic i-a promis atunci că, prin intervenții, îi poate obține un post de procuror în București. În schimb, i-a cerut pentru el și pentru avocatul din Teleorman 25.000 de euro.

După ce au stabilit toate detaliile și consilierul i-a spus cum ar urma să îi obțină postul, dând asigurări că ”intermedierea” la cei care ar putea decide angajarea sa va fi făcută de patru angajați ai unui serviciu de informații, femeia i-a dat consilierului juridic banii ceruți, în două tranșe.

”Pentru banii respective, avocatul și consilierul i-au creat martorei convingerea că acesta din urmă își va trafica influența pe care a pretins că o are, prin intermediul a patru angajați ai unui serviciu de informații, asupra unor persoane cu funcție de decizie și le va determina să o angajeze pe martoră într-o funcție de procuror la o unitate de parchet din municipiul București”, au scris procurorii DNA în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe avocatul din Teleorman.

Din banii ceruți, 2.500 de euro au ajuns la avocat, susțin procurorii DNA.

Ulterior, femeia i-a denunțat, iar în baza mărturiei acesteia și cu probele adunate, procurorii i-au pus sub acuzare pe avocat și pe consilierul juridic.

Avocatul a fost trimis recent în judecată, la Curtea de Apel București, pentru trafic de influență, dosarul lui fiind în procedură de cameră preliminară, la finalul căreia se va stabili când va începe judecata.

Consilierul a recunoscut traficul de influență, pentru a primi o pedeapsă cu suspendare

În timpul cercetărilor, consilierul juridic a recunoscut tot ce a făcut și a ajuns cu procurorii la un acord, pentru a primi o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendarea executării, pentru trafic de influență.

Dosarul a fost trimis în iunie la Tribunalul București, care va decide dacă acceptă acordul de recunoaștere și pedeapsa propusă de procurori.

După ce decizia va fi definitivă, consilierul juridic se va afla sub supraveghere doi ani, timp în care nu va mai putea să fie ales sau numit în funcții publice.

Un roman a fost trimis in judecata desi castiga milioane de dolari. Gestul pe care a uitat sa-l faca pentru stat

Avocatul judecat pentru trafic de influență, fost candidat la primărie

Potrivit dosarului de la Curtea de Apel București, avocatul din Teleorman trimis în judecată este Cosmin Marius Nicolescu.

Presa locală a scris că avocatul Cosmin Marius Nicolescu a fost consilier local și în 2016 a candidat la Primăria Roșiorii de Vede, din partea PSD.

Cosmin Marius Nicolescu a fost și pe lista candidaților la alegerile din 2020 pentru Consiliul Județean Teleorman, din partea PER.

Potrivit declarației de avere pe care a depus-o în calitate de candidat la alegerile din 2020, Cosmin Marius Nicolescu are două apartamente, unul dobândit prin succesiune și celălalt cumpărat împreună cu soția.

Avocatul nu a declarat alte proprietăți, mașini sau bunuri a căror valoare să depășească 5.000 de euro și nici depozite bancare sau fonduri de investiții.

Nicolescu a menționat un credit luat în 2019, de 200.000 de lei, pe care ar trebui să îl achite până în 2024, și un rest de 3.500 de lei dintr-un alt credit luat în 2015.

Avocatul a încasat în anul anterior declarației de avere 50.000 de lei din contracte de asistență juridică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...