EXCLUSIV

Populația vrea ruperea coaliției de guvernare PNL-PSD. Sondaj intern al liberalilor

Marian Păvălașc 06.01.2023, 19:00
Populația vrea ruperea coaliției de guvernare PNL-PSD. Sondaj intern al liberalilor

Actuala coaliție de guvernare PSD-PNL-UDMR se bucură de o susținere slabă în rândul populației, raportat la procentele de încredere pe care le au, împreună, cele trei formațiuni. Mai mult, un sondaj intern PNL arată că românii ar dori mai degrabă o altă structură politică la guvernare.

O cercetare comandată de PNL și realizată spre sfârșitul anului 2022 de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS arată că, deși cele trei grupări ce formează arcul guvernamental polarizează aproximativ 60% din electorat, doar 23% ar dori ca actuala structură să fie menținută până la alegerile din 2024.

Sondajul intern al liberalilor: românii nu văd cu ochi buni alianța PSD-PNL

La întrebarea „Dacă aveți în vedere contextul actual intern și internațional, considerați că cel mai bine pentru România este ca …?” au fost înregistrate următoarele rezultate:

  • Coaliția PNL-PSD-UDMR, așa cum este, să rămână stabilă până în 2024 – 23%.
  • Coaliția sa înceteze cât mai curând pentru a se forma o nouă majoritate guvernamentală – 31%.
  • Nu știu/ nu răspund – 46% (variantele de răspuns sunt cele din chestionar, n.r.).

Cercetarea a fost făcută în majoritatea municipiilor reședință de județ din țară, pe eșantioane de cel puțin 700 respondenţi în fiecare localitate. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3.7% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților, datele prezentate fiind neponderate.

Confirmarea independentă

O situație chiar mai proastă a sprijinului populației față de actualul guvern reiese din Barometrul de Securitate a României, ediția 2022, lansat în noiembrie. Realizator este Centrul de Cercetări Sociologice LARICS (CCSL), cu sprijinul Ambasadei SUA în România.

La capitolul încredere în actualul guvern, respondenții au declarat că au:

  • foarte multă – 4,2%,
  • multă – 13,2%,
  • puțină – 32,6%,
  • foarte puțină – 50%,
  • nu știu/ nu răspund – 0,1%.

Datele provin dintr-un sondaj realizat prin chestionare aplicate telefonic (CATI), pe 1001 subiecți, eșantion probabilistic, cu o eroarea maximă admisă de +/- 3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Față de anul precedent, cercetarea arată că actualul executiv stă ceva mai prost la încrederea multă și foarte multă (19,1% în 2021 vs 17,4% în 2022) dar ceva mai bine la cota de neîncredere a populației (53,7% aveau foarte puțină în 2021 vs 50% în 2022).

Procentele partidelor

Chiar dacă atât social – democrații cât și liberalii sunt în scădere, în ultima perioadă, procentele lor sunt în continuare considerabile.

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP și prezentat pe 22 decembrie, clasamentul principalelor patru partide parlamentare arată astfel:

  • PSD: 31,5% (în scădere de la 34,9% în noiembrie)
  • PNL: 20,2% (în scădere de la 20,8% în noiembrie)
  • AUR: 18,1% (în creștere de la 16,1% în noiembrie)
  • USR: 10,9% (în scădere de la 11,2% în noiembrie)

Cu un UDMR în marja a 5%, actuala coaliție totaliza, la nivelul grupărilor politice, 57% în decembrie (față de 61% în noiembrie), fără a reuși să transfere nici măcar jumătate din sprijin la nivel guvernamental.

Impact.ro a mai prezentat în această săptămână informații din sondajul comandat de PNL din care reieșea că populația nu prea are încredere în actualii membri ai Executivului. Cei mai populari miniștri aveau 5 și 4 procente de încredere în rândul populației.

Doar jumătate dintre membrii cabinetului Nicolae Ciucă au fost suficient de vizibili, anul trecut, cât să atragă măcar la nivel de un procent atenția maselor. Dintre aceștia, în mod aparent paradoxal, șapte au reușit să intre atât în Top 10 cei mai apreciați cât și în clasamentul celor mai slab cotați miniștri.

Partidul Național Liberal a comandat Centrului de Sociologie Urbană și Regională – CURS un sondaj de opinie la nivelul municipiilor reședință de județ din întreaga țară. Sondajul a fost comandat în toamna anului trecut. Metoda de culegere a fost față-în-față, la domiciliul respondenților, iar sondajul a fost făcut înainte de ratarea intrării în spațiul Schengen, din 8 decembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe