Populația tânără a României scade alarmant. Câți copii s-au născut în 2019 și de ce trebuie să te îngrijorezi

Stefan Daniel 12.08.2019, 12:45
Populația tânără a României scade alarmant. Câți copii s-au născut în 2019 și de ce trebuie să te îngrijorezi

Populația tânără a României este în cădere liberă și ai multe motive să te îngrijorezi, mai ales dacă ești trecut de 35 de ani. Se nasc tot mai puțini copii, de la un an la altul, în România, iar ultimele date statistice date de INS, arată că este foarte posibil ca în următorii 30 de ani, numărul elevilor să scadă la jumătate, față de cel actual.

Populația României, în pericol: câți copii s-au născut în 2019

Populația tânără a României scade alarmant. Câți copii s-au născut în 2019 și de ce trebuie să te îngrijorezi

Politicile pro-nataliste scornite de guvernările PSD se dovedesc inutile, iar dovada constă în datele statistice ale Insitutului Național de Statistică, pe segmentul nașterilor. În primele șase luni alui lui 2019, s-au născut cu peste 12.500 de copii mai puțini decât aceeași perioadă a anului trecut.

Prin urmare, nici măcar nu stagnăm la o anumită valoare și nici fluctuații nu sunt. Pur și simplu, cifrele arată o cădere liberă a numărului de nașteri, iar acest fenomen va avea consecințe nefaste pe termen mediu și lung. Acum, nimeni nu este afectat, dar peste 30 de ani, vom vedea primele efecte.

Mai exact, în primele șase luni ale lui 2019, s-au născut puțin peste 85.000 de copii. În primele șase luni din 2018, s-au născut aproape 98.000 de copii. Diferența e majoră, de parcă am suferi de pe urma unui război care a avut multiple efecte demografice.

Populația tânără din România, în declin: de ce nu mai vor românii să conceapă copii

Populația tânără a României scade alarmant. Câți copii s-au născut în 2019 și de ce trebuie să te îngrijorezi
Românii sunt tot mai puțini, de la un la altul

Motivele sau cauzele sunt cât se poate de evidente și nu este nimeni de judecat. În fond, fiecare persoană are dreptul de a face tot ce dorește cu propriul corp, atât timp cât nu-i afectează pe cei din jur – principiul de bază al liberalismului. Și, totuși, cineva va fi afectat: noi toți, cei de acum.

România are în prezent o rată a natalității foarte scăzută, fertilitatea a scăzut și ea din cauza stilului de viață foarte nesănătos (stres, mâncare proastă, fumat, boli, etc.), iar la acestea se mai adaugă și migrația tinerilor care caută respect și o viață mai bună peste hotare.

Asta înseamnă că structura pe grupe mari de vârstă a populaţiei va continua să se modifice, în sensul reducerii numărului şi ponderii tinerilor şi a populaţiei adulte în paralel cu creşterea numărului şi ponderii populaţiei vârstnice.

Încă nu ești convins? Fă o excursie prin satele românești. Singurii tineri pe care-i mai vezi sunt cei care cumpără terenuri agricole și fac afaceri pe bani mulți, dar și acestea vor intra în declin. Nu mai are cine să lucreze pământul. Treptat, nimeni nu mai vrea să dea la sapă sau la plug. Nu contează că au câteva clase. Tot au pretenții la mai bine și pleacă la oraș sau în străinătate. Vârsta reală a populației României o vezi la sate.

Cât de mult a scăzut populația României

Populația tânără a țării a scăzut alarmant în ultimii 15 ani.  Numărul celor cu vârste sub 15 ani a scăzut de la aproape 4 milioane, la doar 3 milioane.

Persoanele născute după anul 2000 au intrat deja în segmentul populației fertile. Acestea vor reprezenta peste 50% din populaţia feminină de vârstă fertilă după anul 2030. Ele sunt prima speranță pentru stagnarea scăderii natalității. Dar, oare, vor dori să „salveze” neamul românesc de la extincție? Politicile pro-nataliste nu sunt chiar atât de atractive, iar condițiile socio-economice te îndeamnă să nu mai ai încă o gură de hrănit în cuplu.

Dacă se menține acest ritm de scădere (și sigur se va menține), până în 2060, numărul celor cu vârstă între 0 și 14 ani va scădea de la 3 milioane, la 1,7 milioane.

În prezent, cel mai mare număr de nașteri este înregistrat în județele Bacău, Neamț, Suceava, Vaslui, Bistrița-Năsăud și Sălaj. Pe scurt, într-unele dintre cele mai sărace zone din țară, paradoxal.

Un aspect pe care ar trebui să-l aibă în vedere guvernanții: sărăcia nu este un indicator al natalității scăzute. Lipsa educației, însă, este unul major.

Vezi aici cum a ajuns populația României în pericol de extincție.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe