Populația României va scădea dramatic în următorii ani. Anunțul făcut de Comisia Europeană

Populația României va scădea dramatic în următorii ani

Potrivit unui raport publicat marți de Comisia Europeană populația României va scădea dramatic până în 2070, iar situația nu a stat mai bine nici în trecut. Din 1990 și până în prezent, populația țării noastre s-a miscșorat cu 3,8 milioane de locuitori. Iată ce va întâmpla cu numărul populației în următorii ani!

Comisia Europeană: Populația României va scădea dramatic până în 2070

Mai exact, populația României va scădea cu 15 milioane până în 2070. Mai mult, populația va suferi o îmbătrânire accelerată, mai precis, se va dubla numărul cetățenilor de peste 65 de ani raportată la populația aptă de muncă, de la 26,3% la 52,8% în anul 2070. Acest lucru vine la pachet cu o presiune uriașă pe sistemul public de pensii, care oricum se află deja în declin. De asemenea, îmbătrânirea populației va duce la creșterea și cheltuielile statului și cu sistemul de sănătate și va pune presiune majoră pe sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice.

comisia europeana, populatia romaniei, declin demografic

Comisia Europeană: Populația României va scădea dramatic până în 2070

Principalele cauze pentru care se va produce această discrepanță sunt schimbările demografice și emigrația. Cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecaţi în afara graniţelor, iar motivele emigrării sunt corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi sărăcia. Dintre aceștia, aproximativ 5.600.000 se află în Diaspora.

„Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii și când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, județene, comunale, spitale, investiția și existența unor condiții decente în sănătate și existența școlilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (…) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionați în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceștia își doresc să se întoarcă”, a declarat în 2019 fostul ministru al românilor de pretudindeni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI