Pomul care face 40 de tipuri de fructe. Țara în care se află minunea

Iancu Andreea 23.09.2021, 14:36
Pomul care face 40 de tipuri de fructe. Țara în care se află minunea

Chiar dacă pare un scenariu de poveste, există o țară în lume unde pomul poate face 40 de tipuri de fructe. Reușita aparține unui profesor de arte din New York, care a cultivat un singur pom, timp de 9 ani, obținând însă un rezultat unic în lume. Deși pare ireal, copacul este o adevărată revelație și poate produce 40 de soiuri de fructe cu sâmbure tare. Planta, care reprezintă un unicat a fost obținută în urma unui proces special, atent urmărit de către specialist.

Cum a fost posibilă obținerea pomului care face 40 de tipuri de fructe

O reușită a profesorului Sam Van Aken, de la Universitatea Syracuse, a uimit întreaga lume. Acesta a reușit să obțină, printr-un procedeu atent dezvoltat și urmărit, pomul care face 40 de tipuri de fructe. Iar totul ar fi pornit de la o pasiune din copilărie, aceea de a afla secretele ascunse de pomi fructiferi obișnuiți. Astfel, profesorul Aken a petrecut mai bine de jumătate din viața sa analizând modul în care se dezvoltă diferite soiuri de pomi. Pentru pomul cu 40 de tipuri de fructe, Van Aken a lucrat timp de nouă ani, din dorința de a strânge o livadă întreagă într-un singur loc.

El a început prin a procura soiuri rare de fructe și a început să experimenteze prin altoire și hibridizare rezultatele obținute. Practic, altoirea reprezintă unirea artificială a două plante, prin care se realizează o contopire a sistemului circulator al acestora. Procedeul se practică de sute de ani și a ajutat la împiedicarea dispariției viilor, după ce o boală din trecut a afectat toate viile.

Pomul care face 40 de tipuri de fructe
Profesorul Van Aken

Procedeul de altoire, responsabil pentru rezultatul uluitor. Ce fructe se regăsesc în pomul cu 40 de soiuri

Timp de trei ani, profesorul Van Aken a lăsat pomul să crească, iar acesta a dezvoltat patru sau cinci ramuri. După ce acestea au fost tăiate, în locul lor au fost atașați muguri pentru cinci soiuri diferite, prin procedeul de altoire. După încă doi ani, iar aceste ramuri s-au dezvoltat singure, profesorul a atașat alte soiuri, astfel ajungând la un total de 40 de tipuri de fructe într-un singur pom.

Prin înfășurarea ramurii-altoi cu bandă adezivă este menținută umiditatea optimă și astfel, crește șansa ca să se prindă, a explicat profesorul.

Un adevărat spectacol are loc primăvara, când pomul înflorește în tonuri de roz, purpuriu și alb, în timp ce vara se umple de o mulțime de fructe, printre care piersici, prune, caise, nectarine, cireșe sau migdale. Deocamdată, peste 116 astfel de exemplare ale pomului se regăsesc în lume, iar profesorul Van Aken are în plan chiar să realizeze o livadă.

Pomul care face 40 de tipuri de fructe
Pomul care face 40 de tipuri de fructe

Poate fi admirat pe străzile din Statele Unite ale Americii

Pomul are, dincolo de un aspect impresionant, și o semnificație aparte. Acesta a fost ales de către Universitatea Syracuse pentru a comemora evenimentele de la 11 septembrie, deoarece numărul 40 reprezintă un punct „situat între finit şi infinit”, având totodată rezonanţe biblice, conform lui Van Aken. Dintre exemplarele create de către specialist, 14 pomi pot fi admirați de cei care ajung să viziteze anumite zone din Statele Unite.

A început totul de la pasiunea mea de a altoi pomi fructiferi. Mi-am dorit să cresc un pom cu 40 de soiuri de fructe într-o locație unde ar putea fi admirat de oameni. Trecătorii zăbovesc din drumul lor și se întreabă: cum de e posibil să fie diferite ca soi, culoare și vara, când florile se prefac în fructe este o operă de artă, spunea Van Aken.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...