Pompierul Dan Manciulea de la Românii au talent, dezvăluiri din viaţa de pandemie: “Moartea e atât de rapidă” (Exclusiv)

Ioana Bucur / 26.01.2021, 21:28

A făcut furori pe scena „Românii au talent”, însă puțini știu că, de fapt, omul cu chitara este unul dintre cei mai curajoși eroi ai țării. Pompierul Dan Manciulea a făcut dezvăluiri neașteptate, într-un interviu emoționant pentru redacția PlayTech-Impact.

De la lupta cu puterea devastatoare a flăcărilor, pe scena de la „Românii au talent”

Dan Manciulea a cunoscut celebritatea după participarea de anul trecut la „Românii au talent”. Puțini știu însă că omul cu chitara care cânta cu atâta patos despre „Țara hârtiilor” este, de fapt, pompier. A iubit muzica de când era copil, iar cea care l-a încurajat să cânte a fost chiar sora lui.

„Sora mea m-a încurajat să cânt și ajunsesem să mă știe cartierul. Oamenii îmi dădeau fructe în schimbul unui cântecel cântat pe banca din fața blocului. Orele de muzică erau o binecuvântare pentru mine, iar inteligența muzicală cred că mi s-a trezit atunci când, în clasele primare, doamna profesoară Mircescu Ștefania ne-a învățat să cântăm pe voci. Îmi plăceau terța și cvinta și mă descurcam nativ la ele”, a povestit Dan Manciulea, pentru PlayTech.

„Pompier rămâi până când intri în pământ”

La 52 de ani, Dan Manciulea este pensionar, însă trăiește zi de zi cu dorul adrenalinei pe care o simțea în timpul misiunilor.

„Pompier rămâi până când intri în pământ. Da. Îmi lipsesc oameni, îmi lipsesc intervențiile, îmi lipsește provocarea viscerală de a fi pompier, complexitatea muncii și a situațiilor, provocarea cooperării cu cine vrei și cine nu vrei, dar și cea a inteligenței, provocarea imposibilităților transformate în posibilități… Chiar și uzura fizică și mentală îmi lipsesc. Oamenii buni și săritori, care sunt pompierii, dar și acei pompieri care te scot din sărite, de-ți vine să îi iei la bătaie (că sunt și din ăștia! Nu mulți, da’ destui)…”

Dan Manciulea, fostul concurent de la Românii au talent, interviu emoționant
Dan Manciulea, pe scena „Românii au talent”

Gripa din China

Pompierul Dan Manciulea a pus în versuri, în stilu-i caracteristic, cum altfel, câteva dintre gândurile și trăirile ce nu i-au dat pace în ultimele luni, în contextula pandemiei. Fostul concurent de la „Românii au talent” a spus că își dorește să se afle cât mai repede „cum e cu bleanda asta de virus”:

„Sper și doresc tuturor să fie sănătoși și să prindem cât mai curând vremurile bune din nou. Sper și îmi doresc să nu mai moară oameni, să nu mai sufere. Sper să aflăm cât mai curând cum e cu bleanda asta de virus (așa ziceau bunica și mama despre ceva care te necăjește și îți face rău). Drept pentru care am compus un cântec care se numește chiar „Gripa din China” și se va găsi pe următorul meu album – „AM ÎNFRÂNT”, care va apărea anul acesta”.

Și-a văzut soția, întâia oară, când erau elevi, la liceu. Dragostea i-a „lovit” aproape un deceniu mai târziu

Dan Manciulea a compus nu mai puțin de zece piese dedicate soției sale. „Romanță cazonă!”, prima piesă scrisă pentru Ioana, a apărut pe primul album al pompierului-artist.

„Da, „Romanță cazonă!” este primul cântec pe care i l-am dedicat Ioanei, și cântecul se găsește pe primul meu album de muzică folk – Cântece Sărate. De atunci i-am compus cel puțin zece. Cum ne-am găsit? Ne cunoșteam din vedere… Eram la licee vecine (gard în gard), dar fulgerul ne-a lovit când eu aveam 24 și ea 23 de ani. Coboram pe o stradă din orășelul nostru, venind de la autogară, unde luasem un autobuz greșit (voisem să ajung la părinții mei, la țară, dar m-a suit în autobuzul care ducea, culmea!, la părinții ei, într-o comună diametral opusă – distanța să fie vreo 37 de km între cele două). Coboram pe stradă și ea a ieșit dintr-un magazinaș și era într-o lumină, așa…”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI